menu Home
AndorraCultura

L’Ull Nu aposta pel curtmetratge i acull Portugal com a convidat d’honor

Ràdio Valira | 17 d'abril de 2024

L’11a edició del festival audiovisual Ull Nu, que tindrà lloc del 8 al 12 de maig, apostarà plenament pels curtmetratges, retirant així la categoria de llargmetratges. Així ho han explicat els codirectors del festival, Hèctor Mas i Marc Camardons, en el marc de la presentació de l’esdeveniment d’aquest dimarts la qual han estat acompanyats per la consellera de Social, Joventut i Espai Ciutadà d’Andorra la Vella, Maria Nazzaro. La retirada de la secció ha estat motivada principalment perquè no van “rebre la resposta esperada”, ha puntualitzat Mas. Per això, des de l’organització s’han reconduït els premis per donar més valor als curtmetratges guanyadors. En aquest sentit, enguany s’han creat dues categories noves: millor guió i millor muntatge.

Altrament, el festival compta amb Portugal com a convidat d’honor, concretament amb la col·laboració del festival Indie Lisboa. Així doncs, es comptarà amb la presència de tres convidats especials: el programador del festival Indie Lisboa, Ricardo Vieira, el director del curtmetratge ‘A Barriga de Mariana’, Federico Mesquita, i la directora de llargmetratge ‘Simon Chama’, Marta Sousa. A més, es dedicarà una sessió especial per a projectar aquest últim projecte que s’estrenarà al país per primera vegada.

El festival comptarà amb un jurat professional integrat pel cineasta andorrà i guanyador de l’Ull Nu, Álvaro Rodríguez; la muntadora de cinema català i nominada als premis Goya, Sònia Escudé, i la crítica de cinema a Barcelona i Berlinare Talents 2022, Mariona Burrull.

L’any passat es va dur a terme per primera vegada l’Ull Nu Lab de guió, una iniciativa que, com ha valorat Camardons, “va anar súper bé”. Aquesta acollida positiva ha permès ampliar una jornada més als participants. En aquesta categoria s’han rebut 38 guions, dels quals s’han seleccionat vuit, i els autors estan convidats a Andorra durant el transcurs del festival. Aquests joves estaran acompanyats de dos tutors, els guionistes Alejandro Marín i Marta Grau, que els guiaran en els seus projectes i realitzaran “els seus tallers complementats amb xerrades de processionals de la indústria”, ha explicat Camardons. A més, s’entregaran dues ajudes de 500 euros per a la realització dels guions seleccionats.

D’altra banda, el festival ofereix totes les seves activitats de forma gratuïta al seu públic. Així doncs, donarà el seu tret de sortida el dia 8 de maig amb la projecció del llargmetratge d’Elena Molina titulat ‘Remember My Name’. La directora i documentalista ha estat guanyadora en edicions anteriors del festival Ull Nu. Mas ha explicat que és un “exemple de com els joves pels quals hem apostat en el festival, acaben fent carrera i poden desenvolupar els seus llargmetratges”.

El codirector Marc Camardons ha detallat que aquest any s’han ampliat les propostes dels curtmetratges amb l’objectiu que “d’atreure més cineastes a Andorra”. D’aquesta manera, s’ha pogut constituir quatre blocs, dels quals dos es presentaran el divendres i els altres dos el dissabte. A més, el codriector ha anunciat la presència de dos projectes andorrans: ‘No hi caiguis’ de Blanca Sacristan, Raquel García i Mariona Tayo, i ‘Frialdad’ d’Andrea Sánchez.

Així mateix, el festival inclou quatre xerrades gratuïtes dirigides pels tutors i el jurat professional. També hi haurà exhibicions situades al voltant de la Plaça del Poble, que es podran visitar el divendres 10 i dissabte 11 de maig de les 21.30 h a les 00 h. A l’igual que l’any passat, la programació del Festival Ull Nu inclou propostes musicals a la Plaça del Poble que començaran el divendres 10 de maig a les 22 h amb la sessió de la Dj Gigi Morralla acompanyada d’Hector+. Igualment, el festival pretén també apropar el gust per la cinematografia a les famílies i es porposen diverses activitats paral·leles per a totes les edats amb la col·laboració del museu Carmen Thyssen.

Finalment, el certamen fa un pas endavant per a completar la seva proposta cultrual i d’oci amb la creació d’un espai gastronòmic anomenat Vila Ullnu, amb la col·laboració del Blot. Els particpants i espectadors podran accedir a aquest espai que estarà instal·lat a la Plaça del Poble des del divendres 10 fins el diumenge 12 de maig.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play