menu Home
AndorraPólitica

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha admès la denuncia per presumptes irregularitats en el vot judicial

Ràdio Valira | 17 d'abril de 2024

El Tribunal Europeu de Drets Humans, el TEDH, ha admès a tràmit la denuncia per presumptes irregularitats en el vot judicial dels darrers comicis generals. Així doncs, l’organisme, amb seu a Estrasburg, analitzarà si hi va haver una vulneració o no dels drets fonamentals.

Emili Campos, l’advocat que ha portat el cas a Europa, ha explicat que es tracta d’un triomf, ja que la majoria de les demandes que arriben al TEDH són desestimades. “El 80 o 90% de les demandes no passen el primer filtre, i aquesta l’ha passat. Això suposa un toc d’atenció cap a l’adjudicatura del Principat i sobretot pel Tribunal Constitucional”, ha afirmat Campos.

Recordem que l’escàndol es va iniciar el dia de les votacions quan es van publicar imatges a les xarxes socials on es veia que els vots que havien estat dipositats a la Batllia eren traslladats en unes precàries capses de cartró reciclades, en comptes d’unes urnes transparents i segellades. Aquestes imatges van encendre totes les alarmes, ja que el número de paperetes dipositades a la Batllia, representava gairebé la meitat dels vots emesos.

En constatar els fets, Campos que també havia lliurat el vot a la Batllia, va presentar una demanada al·legant que s’havia vulnerat greument la cadena de custòdia dels vots i que, a conseqüència d’això, es podria haver produït una tupinada. “Considerava que hi havia greus irregularitats i que els resultats podien quedar en entredit, perquè no s’havia respectat la guarda i custòdia dels vots judicials”, ha explicat Campos.

Així doncs, en una primera instància es va dirigir a les institucions andorranes, que van rebutjar el seu recurs d’empara. Tenint totes les víes internes nacionals exhaurides va anar al Tribunal d’Estrasburg, el qual fa tres dies el va notificar que la seva demanda sería objecte d’estudi per part del Tribunal.

Un cop portat el cas a Europa, si el TEDH constata les presumptes irregularitats en el procés judicial, Campos ha explicat que les conseqüències que podria tenir pel Principat son: la caiguda del govern, del Consell General i una convocatòria de noves eleccions. Campos ho valora com a positiu, ja que “hi haurien uns nous comicis on els resultats serien similars i l’actual govern tornaria a ocupar els càrrecs, amb el qual qui guanyaria és la democràcia”. En el cas que no sortissin els mateixos resultats, Campos ressalta que els batlles que havien de custodiar els vots judicials, “tindríen un problema gravíssim”.

Ara tot està en mans del TEDH, que analitzarà la causa, amb la informació aportada per l’advocat i probablement demanarà més detalls a l’executiu, que haurà de defensar la correcció del procediment electoral.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play