menu Home
AndorraEconomiaPólitica

El Govern redueix un 25% les ajudes del pla Engega per arribar a més beneficiaris

Ràdio Valira | 11 d'abril de 2024

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, i el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, han informat aquest dijous en el marc de la presentació de les noves convocatòries del Pla Renova i e-Engega que l’ajut directe del pla Engega es reduirà un 25% amb l’objectiu d’arribar a més beneficiaris. “L’any passat cada sol·licitant rebia 8.000 euros i, ara, cada persona que vulgui comprar un cotxe, en rebrà 6.000” ha assenyalat, Miquel. “Pensem que aquesta ajuda és suficient. El pla s’esgotarà i arribarem a més vehicles” ha afegit el director d’Energia i Transports mentre Forné assegurava que “pensem que el sector va avançant i, per tant, podem anar ajustant una mica aquests ajuts. L’any passat vam arribar a 115 vehicles i, aquest any, podrem arribar a uns 140”.

Aquest any, de fet, des de la secretaria d’Estat de Transició Energètica s’ha decidit reformular el programa i fer un pas més cap a l’eficiència, tot promovent els vehicles elèctrics i els endollables. En aquest sentit, el nou pla, anomenat ara ‘e-Engega’, empodera al sol·licitant en el sentit que, a partir d’ara, serà el mateix interessat qui sol·licitarà l’ajut, que també haurà d’estar signat pel mateix punt de venda. “L’objectiu és augmentar la transparència del procediment i optimitzar-ne el cost-benefici a la vista dels objectius estratègics en matèria de descarbonització i transició energètica” ha destacat, Miquel. A més, des del programa també s’ha treballat en intercanvis preliminars amb l’Associació d’importadors de Vehicles d’Andorra.

Amb relació aquest tema, la subvenció podrà ser d’un màxim de 6.000 euros per als vehicles elèctrics purs i de 3.000 euros per als híbrids endollables, en el cas de turismes, i de fins a 18.000 euros per a vehicles de transport de mercaderies elèctrics purs i 4.500 per a híbrids endollables.

Els dos programes mantenen la dotació de l’any passat: 2,75 milions
El pla e-Engega 2024 comptarà amb una dotació de 750.000 euros i el pla Renova disposarà d’una dotació de 2 milions d’euros, tal com ha detallat, Forné. Es tracta, de fet, de la mateixa dotació pressupostària que es va presentar per a l’exercici 2023. “Tot i les grans inversions que està fent el Govern hem aconseguit mantenir la xifra i, per tant, estem satisfets” ha destacat, Forné. “Són dos programes de gran èxit i esperem que continuï així durant molts anys” ha afegit el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat.Amb relació al pla Renova, que persegueix com a objectiu la descarbonització del sector de l’edificació, la principal novetat d’enguany és l’aposta que ha fet la secretaria per la digitalització. “Integrem la digitalització de tot el procés el qual ha de permetre tant a l’administrat com a l’administració gestionar de forma més ràpida, efectiva i eficient tot el procediment” ha ressaltat Miquel, tot afegint que, a partir d’ara, la sol·licitud s’haurà de fer des d’una plataforma que s’habilitarà al Servei de Tràmits on l’interessat haurà d’adjuntar una sèrie de documentació i requisits.

Quant a les subvencions d’aquest pla, van des del 20% fins al 40% del cost de la instal·lació d’equips d’alta eficiència per a calefacció i climatització, així com també per a sistemes d’energia solar fotovoltaica. Per altra banda, el pla també ofereix un suport del 20% per millorar l’eficiència energètica de finestres i portes, i la possibilitat de sol·licitar subvencions per a millores integrals en l’aïllament d’edificis, amb un rang econòmic del 15 al 40%.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play