menu Home
AndorraPólitica

El PS i Andorra Endavant abandonen el grup de treball sobre l’habitatge i Concòrdia alerta del futur increment d’inversió estrangera

Ràdio Valira | 10 d'abril de 2024

El Partit Socialdemòcrata i Andorra Endavant abandonen el grup de treball sobre l’habitatge arran de la presa unilateral de decisions per part del Govern. Per la seva banda, Concòrdia anuncia que hi continuarà, però alerta d’un possible efecte crida per a la inversió estrangera immobiliària.

Aquesta és la reacció dels Grups de l’oposició al projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que va presentar l’executiu la setmana passada.

Concòrdia, el principal grup de l’oposició, valora que Govern hagi decidit emprendre mesures, algunes de les quals assegura són les mateixes que defensa la seva formació des de fa temps. I en referència al text, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha posat en valor que no inclou propostes de territori, de com s’ha de construir al país, i en aquest sentit considera urgent la modificació de la llei general del sòl. D’altra banda, alerta del previsible increment en la inversió estrangera immobiliària, ara que l’executiu ha donat a conèixer les seves intencions. “És fàcil que ara les coses vagin a pitjor abans de començar a millorar, igual que ja ha passat amb la moratòria a la construcció, que provoca un increment de projectes constructius”, explica Escalé, i afegeix que abans de presentar un text legislatiu amb canvis tan profunds, on ja es fan saber les mesures, “és fàcil que aquelles persones que vulguin construir, construeixin abans que es faci la modificació de la llei”.

Com a tercer punt, Escalé ha lamentat el doble discurs que sobre el consens utilitza l’executiu, que en alguns aspectes és buscat i positiu, i en d’altres “el Govern llenci propostes sense haver-les complert abans”. “Hauriem agraït que les propostes que Govern finalment ha expressat, s’haguessin plantejat abans dins del grup de treball que el propi Govern va crear”, afegeix Escalé.

Malgrat tot, el grup parlamentari ha decidit continuar dins el grup de treball, perquè creu que és un bon espai per intercanviar opinions, i per llençar “les nostres propostes sobre territori, inversió extranjera i marc fiscal en els propers mesos”, ha explicat el president de Concòrdia.

Qui sí ha pres la decisió en ferm d’abandonar el grup de treball és el Partit Socialdemòcrata, que ho ha donat a conèixer aquest dimarts en roda de premsa. La presidenta del grup parlamentari, Judit Casal, ha explicat que ja “no té cap sentit continuar participant amb un mecanisme que no està per fer un debat pausat entre tots els grups parlamentaris per prendre decisions sobre l’habitatge”. Ha afegit que és legítim que el Govern prengui les decisions de forma unilateral com s’ha fet fins ara, però en aquest cas no troba el sentit d’aprovar un grup de treball.

Al seu torn i fent referència al projecte de llei, el conseller general, Pere Baró ha posat en valor, que no es poden agrupar en una sola llei les grans problemàtiques que té el país, com l’expropiació: “Creiem que ha de ser un procediment garantista i que no sempre funciona, amb casos tan propers com els de Catalunya, que no està donant els fruits que s’esperaven”.

Finalment, la consellera general Susanna Vela ha insistit en aquest aspecte, demanant a Govern que faci una reflexió molt més profunda sobre el model de país que vol assolir. “Pensem que el dret a l’habitatge hauria de tenir una llei, ja que és un tema suficientment important com per poder desenvolupar una llei”, ha explicat Vela.

Els socialdemòcrates però, insisteixen en què continuaran amb la seva tasca legislativa, aportant solucions i propostes a la problemàtica de l’habitatge. Qui també ha decidit marxar del grup de treball per a l’Habitatge és Andorra Endavant, que en un comunicat manifesta la seva sorpresa i decepció pel que fa a les mesures adoptades pel Govern. Unes mesures, que considera que són contraries als objectius que es voldrien assolir i que segons ha manifestat la seva presidenta, Carine Montaner, no comparteixen en absolut. “Volent reactivar el mercat de lloguer, el que tindrem és una allau de pisos a la venta, perquè els propietaris estaràn espantats. Expropiar pisos buits de manera temporal i amb aquest nivell d’intervencionisme no s’havia fet mai a Andorra”, ha declarat Montaner.

Alhora, qualifiquen de decepció i desconcertant el fet de treballar conjuntament, dedicant temps i esforços a aprofundir en aquesta problemàtica, i que després el Govern decideixi actuar unilateralment sense tenir en compte les opinions i el consens assolit en el grup de treball.

Afegeixen que ha estat aquesta falta de comunicació sobre les noves mesures que s’han pres sense consens –i que no comparteixen-  el què els ha portat a prendre la decisió de marxar del grup.

Consideren que les mesures adoptades són perilloses i que poden tenir conseqüències importants. Per exemple, que l’expropiació temporal dels pisos buits pot crear un clima d’inseguretat jurídica i l’inter-vencionisme pot tenir un impacte negatiu en el mercat immobiliari, fins i tot induint els propietaris a prendre decisions com les de posar els seus pisos a la venda. I aposten per estudiar  opcions més equilibrades i consensuades amb tots els actors implicats en aquesta problemàtica.

Donat aquest context, pensen doncs, que la decisió més responsable és la de deixar el grup, tot i que continuaran treballant des de la seva perspectiva per aconseguir solucions duradores i efectives a la crisi d’habitatge.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play