menu Home
AndorraSalut

Quatre casos detectats de tuberculosi durant el 2023

Ràdio Valira | 24 de març de 2024

Aquest diumenge se celebra el Dia mundial de la tuberculosi. Per aquest motiu, el ministeri de Salut se suma a la campanya de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ‘Sí, podem posar fi a la tuberculosi!’, per tal de posar en relleu que és possible capgirar el rumb contra l’epidèmia de tuberculosi. Coincidint amb l’efemèride internacional, el ministeri de Salut fa públiques les dades relatives al Programa de prevenció i control d’aquesta malaltia infecciosa durant el 2023. Les xifres mostren que al llarg de l’any passat es van detectar a Andorra quatre sospites de tuberculosi en persones residents al país, totes elles confirmades posteriorment.

En aquest sentit, Principat situa la seva taxa d’incidència anual d’aquesta malaltia en 4,70 per cada 100.000 habitants. Pel que fa a l’històric dels últims 25 anys, el total de sospites ha estat de 218, de les quals 193 es van confirmar posteriorment –150 residents al país. La taxa d’incidència se situa, el darrer quinquenni, en 3,5, i per això continua essent molt baixa, respecte a les dades registrades al continent europeu.

La campanya conjunta amb l’OMS, a banda d’incidir en el fet que és possible capgirar el rumb contra l’epidèmia de tuberculosi, també té com a objectiu evitar l’estigma de les persones malaltes i desmitificar algunes creences que discriminen els afectats, recordant que la tuberculosi té cura i que cal contactar amb el metge referent si es tenen símptomes com la tos, la febre o pèrdua de pes, si s’és contacte estret d’un cas de tuberculosi –per tal de dur a terme un tractament preventiu– o si es pertany a un grup d’alt risc.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play