El Govern treballa en una llei de turisme, amb un primer esborrany a finals de primavera
El Govern està treballant en l’elaboració d’una llei de turisme que servirà per regular totes les activitats del sector i que tindrà la sostenibilitat, el benestar i la integració com a eixos centrals. Segons ha confirmat aquest dimecres el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, en el marc de la inauguració del 12è Congrés mundial de turisme de neu, muntanya i benestar, la previsió és disposar d’un primer esborrany a finals de la primavera per després treballar el text a través d’un procés “molt participatiu” amb tots els grups parlamentaris que formen part de la comissió legislativa d’Economia. “És una llei que ha de ser molt transversal i de la qual ja tenim tot l’esquema”, ha apuntat el ministre.
Entrant una mica més al detall, Torres ha apuntat que la llei haurà d’incloure tot allò que actualment és vigent al país en matèria de turisme, tot i que també fixarà, entre d’altres, com han de ser els allotjaments turístics i els habitatges d’ús turístic, ja que actualment “hi ha una problemàtica social molt important en aquest sentit”. El ministre, però, ha manifestat que la llei no determinarà el nombre de turistes que pot suportar el país, ja que aquest fet el determinarà l’estudi de capacitat de càrrega que està en licitació actualment i del qual es preveu disposar dels resultats a finals del mes de novembre.
El compromís sostenible, punt de mira del congrés
Torres ha valorat positivament el congrés i ha recordat que en aquesta edició s’ha incorporat l’àmbit del benestar. “L’enfoquem amb moltes ganes. Es tractaran molts temes d’actualitat tenint en compte la sostenibilitat amb territori de muntanya” ha avançat el ministre de Turisme mentre afegia que la jornada d’aquest dimarts ha comptat amb un nombre d’entre 350 i 400 inscrits de setze nacionalitats diferents. “Jo crec que serà un debat enriquidor tant pels ponents com pels assistents” ha assegurat.
La convenció s’ha iniciat a les 10 hores amb una cerimònia d’obertura encapçalada per la cònsol major d’Encamp, Laura Mas -representant de la parròquia amfitriona d’aquesta edició- la directora executiva d’UN Tourism, i el cap de Govern, Xavier Espot, qui ha recordat que aquest congrés ja s’ha convertit en un punt de referència per a professionals d’arreu del món. Durant la seva intervenció, Espot ha recordat la ràpida recuperació del país després de la pandèmia i ha assenyalat que durant l’any passat Andorra va acollir 9,3 milions de persones i es van registrar 12 milions de pernoctacions. “Són xifres que conviden a l’entusiasme!” ha celebrat tot i remarcar que s’ha de continuar transitant cap a un model turístic enfocat a la sostenibilitat. “Tots aquells que desenvolupem un paper en l’àmbit públic o l’àmbit privat haurem de contribuir a destinar els beneficis del turisme a no malmetre el medi ambient” ha subratllat, tot afegint que “per a nosaltres, el turisme també és cohesió social”.
A continuació, i després del torn de l’escriptora i presentadora, Alice Morrison, ha tingut lloc el ‘Panell d’alt nivell: com es poden afavorir experiències diverses i immersives amb alt valor afegit en destinacions de muntanya? Com es poden desenvolupar polítiques que promocionin la innovació, la diversificació i la sostenibilitat?’ protagonitzat pel ministre de Turisme i Comerç d’Andorra, Jordi Torres, per la secretària d’estat de Turisme d’Espanya, Rosana Morillo i per la presidenta de l’Ens Nacional de Turisme-ENIT Itàlia, Alessandra Priante. Torres, en aquest sentit, ha insistit a utilitzar les noves tecnologies per millorar el turisme. “La IA ens pot ajudar molt, però no podem oblidar els elements que s’han fet servir sempre. La col·laboració de les persones és vital” ha assenyalat mentre afegia que Andorra ha de seguir avançant en matèria de turisme sense caure en la massificació, tenint present el canvi climàtic i aconseguint un equilibri entre els residents, els visitants i l’economia. “Només així aconseguirem un paí pròsper” ha subratllat.
Per la seva banda, Morillo ha comentat que el turisme de muntanya, a Espanya, és un microsegment del turisme esportiu i que s’han de fer bones inversions diferents de la que es destinen al turisme de platja. “No hi ha solució única. S’ha de personalitzar el turisme a cada territori” ha indicat la secretària d’estat de Turisme d’Espanya tot incidint en el fet que s’ha de vetllar pel futur de la sostenibilitat d’un territori.
Finalment, Priante ha recordat que Itàlia acollirà els Jocs Olímpics el 2026 i ho ha qualificat d’oportunitat per a renovar l’oferta centrada en el turisme de muntanya. “Esperem que amb el pla de les olimpíades puguem posar en marxa un pla d’innovació també centrat en el turisme” ha apuntat, Priante, qui ha assenyalat que Itàlia compta amb quatre milions anuals de viatjants de muntanya i que, al seu parer, també s’han d’ajudar petites empreses també perquè ens ajudin a desenvolupar el sector turístic.
En el marc de la presentació de l’informe ‘UN Tourism: Comprendre i quantificar el turisme de muntanya’, l’oficial superior de Programa, Michel Julián, i el director de Pas Gran International (Andorra), Enric Martínez, han afirmat que actualment es necessiten més dades per mesurar el turisme de muntanya a nivell mundial. “Hem d’avançar en la recol·lecció de dades que ens han de mostrar evidències. Si no tenim dades no podem prendre decisions” ha assenyalat Julián. “Es tracta d’invertir en sistemes d’estadístiques, de treballar sobre la intel·ligència de mercats per conèixer diferents segments i de fomentar el ‘partnership'” ha afegit.