menu Home
AndorraPólitica

França respectarà qualsevol resultat del referèndum sobre l’acord d’associació

Ràdio Valira | 15 de març de 2024

Un resultat negatiu en el referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, no afectarà les relacions amb el Coprincipat francès. Així ho ha anunciat el representant personal del Copríncep francès, Patrick Strzoda, en una compareixença amb motiu del Dia de la Constitució. D’aquesta manera, Strzoda ha assegurat que els Coprínceps respectaran la decisió del poble, sigui quina sigui. “En una democràcia es respecta la decisió del poble”, i Strzoda ha afegit que les relacions entre els dos coprínceps i les autoritats andorranes no es poden veure afectades o disminuïdes per qualsevol decisió democràtica que prengui Andorra.

Una altra de les qüestions tractades durant la compareixença del representant de copríncep francès ha estat l’avortament. En aquest sentit, ha explicat que es tracta d’una qüestió delicada i sensible, i ha posat en relleu que la posició d’Emmanuel Macron és coneguda, sobretot arran de la inclusió del dret a la Constitució francesa. Al 2019 Macron ja va fer saber que, en qualitat de copríncep, no pot intervenir en un debat que considera que recau en les autoritats andorranes. Amb tot, Strzoda ha destacat el treball que s’està fent per aconseguir la despenalització, tot i que es tracti d’un procés llarg.

Pel que fa a la revalorització de les pensions dels no residents al Principat, Strzoda ha explicat que el Copríncep va examinar la Llei de finances, en particular l’article número 20, i en veure que excloïa els no residents de la revaloració de l’IPC, va impulsar un treball de reflexió per garantir una no violació de la igualtat. Ara està a l’espera del projecte de llei que marcarà quin serà l’augment que s’aplicarà a les pensions dels no residents.

Strzoda també ha anunciat que el copríncep francès visitarà el país, probablement abans de la celebració del referèndum. Tot i que encara no hi ha una data concreta, tot apunta que podria ser a finals d’any o a principis del 2025.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play