menu Home
AndorraPólitica

Concòrdia i Andorra Endavant alerten dels riscos i la majoria apel·la al diàleg

Ràdio Valira | 15 de març de 2024

El discurs del síndic en el marc del Dia de la Constitució va generar reaccions diverses. Si bé des de la majoria s’apel·la al diàleg, des de l’oposició es vol incidir en què es faci una exposició de l’acord d’associació amb total transparència i que s’incideixi també en els punts negatius. Així, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha manifestat, quant a la crida del síndic a buscar consensos entorn de l’acord d’associació, que ells, al seu torn, “apel·len” a la classe política “a no avançar el carro davant els cavalls”, ja que en el seu cas concret encara no tenen ni la versió actualitzada de l’acord i ha reivindicat que hi hagi un debat “pausat” perquè “no cal córrer” tenint en compte que encara falta un temps per al referèndum i ha remarcat que cal que el Govern “a l’hora de transmetre la informació” ho faci des d’un punt de vista “neutral” i de la manera més clara possible, exposant tant els punts “positius com els riscos”. En aquest sentit, ha reiterat que des de Concòrdia estan “molt preocupats” per la “desandorranització de l’economia” i ha afegit que malgrat que hi ha “moltes polítiques” que es poden emprendre de “manera paral·lela” a l’acord d’associació “sí que cal valorar els impactes concrets” d’aquest acord en aspectes com la sostenibilitat, l’equilibri demogràfic o el “manteniment dels preus perquè la gent visqui dignament”. En aquest sentit, ha mostrat el dubtes sobre què passarà amb les quotes un cop passat el període de dotze anys que marca l’acord.

Escalé també s’ha referit al discurs del síndic posant en relleu que el procés “constitucional era de consolidació interna, identitària i institucional i l’acord d’associació el que fa és consolidar el sistema d’obertura”, així, ha afegit que són “similarment transcendents” però que és important diferenciar-los ja que tenen una “naturalesa molt diferent”, un va servir per “determinar qui som” i l’altre per definir “si una de les eines que tenim per relacionar-nos amb l’exterior és més positiva que negativa per a Andorra”.

La reunió d’Andorra Endavant
Al seu torn, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha destacat que el seu partit atenent la seva “responsabilitat” faran el dia 25 l’exposició de l’estudi d’impacte encarregat a un expert, una reunió en què s’exposarà “què guanyem i què perdem i el detall de les coses perquè el poble s’ho mereix”. “Hem fet aquest esforç de pedagogia, de neutralitat i des de la responsabilitat”, ha afegit la consellera que ha valorat que des d’Andorra Endavant no el veuen positiu, ja que tot i que hi ha “coses bones”, en la seva “balança les dolentes pesen més”. Montaner també ha volgut subratllar que el síndic és “un gran home d’estat” i que ha sabut posar “el Consell General per sobre de totes les institucions” i s’ha mostrat “encantada” amb la feina que fa la sindicatura.

Els socialdemòcrates troben a faltar referències als canvis a la Carta Magna
Per la seva banda, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, ha destacat que ha estat “un discurs molt institucional” que ha volgut subratllar la importància del moment històric de l’acord d’associació, però ha que ella hi ha “trobat a faltar una valoració sobre els canvis” que necessita la Constitució després de 31 anys, ja que “la societat no és la mateixa” i hi ha “una sèrie de punts” sobre drets socials o mediambientals que cal actualitzar. “He trobat a faltar una mica el tema de l’evolució de la pròpia Constitució”, ha dit, i ha defensat que potser ara seria un “bon moment” per “reflexionar” sobre els canvis que li calen.

La serenitat d’Espot davant la crítica popular
D’una altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha rescatat el fil d’altres opinions referent a la por davant l’aprovació de la Constitució afegint que al llarg del temps s’ha convertit en “un element bàsic per a la prosperitat econòmica i social del nostre país”. Quant a l’acte públic celebrat el passat dimarts, Espot es mostra “tranquil”, comentant que les crítiques que ha rebut “són sobre la forma de l’acte” i “no sobre el contingut” que es va explicar. El cap de Govern creu que la gent es va relaxant i les preocupacions que tenen, les “idees a poc a poc s’estan esvaint”. Davant aquests resultats, aposta per més actes d’aquest caire i de diferents tipologies per acabar de resoldre dubtes.

Els demòcrates demanen respecte a les postures oposades a l’acord
Per la part del president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha ressaltat la visió històrica i el “paral·lelisme sobre què significava en aquell moment fer el pas endavant” amb la Constitució. Tot plegat, posant al damunt que els consensos “són importants”, però alhora “s’ha de respectar les posicions de cada grup” que pugui tenir en diversos temes. Aquesta oposició, Jordana la descriu com “enriquidora en el debat”, però recorda que va acompanyada de la democràcia. Al mateix temps, ha animat als andorrans a votar en el referèndum que se celebri per a la decisió de l’acord d’associació tenint present què “és el millor per Andorra de cara a un futur immediat” i quin país es vol deixar a “les futures generacions”.

La invitació de Ciutadans Compromesos per a un diàleg constructiu
Pel que fa al president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha recolzat la part del discurs ofert pel síndic en els termes de conservació “del que tenim i el que som per avançar cap al futur”. A la vegada, ha aprofitat per fer una similitud de la por social que hi ha referent a l’acord d’associació amb un exemple més recent, amb la pandèmia de fa quatre anys. “Tothom ho veia molt negre, tothom es pensava que era la fi del món”, però “Andorra es va convertir en una terra amb un progrés extrem”, ha comentat Naudi. Tanmateix, ha incitat el diàleg entre les parts que tenen una visió negativa i positiva de l’acord, fer una “posada en comú i analitzar quina és la situació”.

La voluntat de Victor Pintos de formar part del pacte d’estat
Finalment, el conseller general no adscrit, Victor Pintos, s’ha mostrat “clarament a favor” de l’acord d’associació, a condició de la manera que “es tracti i de com s’analitzin els acords i les famoses línies vermelles”. També ha aprofitat l’oportunitat per explicar que la seva negativa per entrar al pacte d’estat, que en aquell moment no se sabia i ni s’havia pactat res, va ser perquè es va “acatar a la decisió del partit”, tot i que ell tenia la voluntat de formar-hi part.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play