menu Home
AndorraPóliticaSocietat

L’acord d’associació iguala el passaport andorrà als europeus

Ràdio Valira | 13 de març de 2024

Els andorrans i residents del país han pogut exposar els seus dubtes en relació amb l’acord d’associació de la Unió Europea en l’acte públic ‘Andorra i la Unió Europea: l’Acord d’associació en detall’ celebrat aquest dimarts al centre de congressos d’Andorra la Vella. La sala s’ha omplert de gom a gom fins al punt de denegar l’entrada a persones per la manca de seients. D’aquesta manera, els assistents no han dubtat a qüestionar al cap de Govern, Xavier Espot, i al secretari d’Estat, Landry Riba, aquells detalls que no han quedat clars i que són d’interès públic. El primer tema abordat ha estat si amb l’acord d’associació els andorrans tindran via lliure en les cues dels aeroports com a membres de la Unió Europea. Davant d’aquesta qüestió, Riba ha afirmat que “el passaport andorrà es tractarà de la mateixa manera” com els nacionals dels estats membres de la Unió Europea i alhora també facilitarà els tràmits relacionats amb l’obtenció del permís residencial en països europeus.

Seguint la mateixa línia, els avantatges del sistema sanitari en l’acord ha estat un punt més en els dubtes dels presents, la qual Xavier Espot ha respost amb l’afirmació de la lliure circulació als països europeus amb una cobertura sanitària en igualtat de condicions que els nacionals del país d’on es requereixi assistència, concretant que es podrà gaudir d’aquest privilegi “amb una targeta sanitària”. D’aquesta manera quedaran obsolets els volants actuals que es requereix per viatjar a Espanya, França i Portugal. Tanmateix, ha sorgit el dubte de si aquest benefici repercutirà a Andorra atorgant la mateixa oportunitat als estrangers, donat que el país presenta un sistema sanitari “petit i saturat”, ha puntualitzat una assistent de l’acte. En aquesta ocasió, ha estat el secretari d’Estat que ha aclarit que la targeta sanitària servirà per “coordinar les prestacions d’urgència o emergència dels cotitzants de la CASS” i que la situació a la inversa es mantindrà com en l’actualitat.

Quant a l’obtenció de la nacionalitat andorrana, un participant de l’acte ha demanat si amb l’acord d’associació afectarà en la reducció o augment dels anys per obtenir-la o si es permetrà sense restriccions l’obtenció d’una doble nacionalitat, la qual el cap de Govern ha aclarit que aquests aspectes “no queden impactats per l’acord”. Conforme a Espot, el primer punt correspon a una “decisió parlamentària del Consell General” i que es pot “modificar amb l’aprovació d’una llei qualificada”, tot i que el segon punt és “més complex” perquè requeriria una reforma constitucional. Igualment, ha afegit que un dels motius de l’acord és perquè la gent no opti per aconseguir aquesta doble nacionalitat que busquen aquells beneficis dels països estrangers.

Com un assumpte més exposat, el millorament o l’empitjorament de la situació de l’habitatge no ha estat menys, Xavier Espot ha exposat que les circumstàncies desfavorables actuals esdevenen de l’alta demanda de mà d’obra i si es mantenen els sectors tradicionals com a motors econòmics del país, aquesta pressió es mantindrà. Així doncs, el cap de Govern ha defensat que l’acord d’associació amb la Unió Europea “no resoldrà directament la problemàtica”, però sí que es pot “utilitzar com a instrument” per “fer créixer l’activitat econòmica” i “treure aquesta pressió”.

Pel que fa al sector empresarial, el cap de Govern ha esclarit que “l’IGI queda fora” de l’acord, així com “qualsevol tema de fiscalitat” donant resposta al neguit d’un assistent per si l’impost incrementarà al 15% com és el cas d’alguns països europeus, agregant que si en algun moment es decideix incrementar-lo, es farà de manera “domèstica i sobirana”.

Una assistent ha aprofitat l’ocasió per demanar sobre els costos generals i de mà d’obra que ha suposat l’acord, segons Riba la valoració que ho detalla “està en curs”, ja que no s’ha pogut elaborar fins a acabar-la. Tot i que ha confirmat que “s’estan redactant els termes” i que en un futur caldrà una mà d’obra d’unes 26 noves vacants de diversos perfils com economistes i enginyers. Respecte al tema, Espot ha agregat que algunes d’aquestes places “ja són pressupostades i cobertes” i que es voldran repartir en “diferents ministeris” perquè puguin “ajudar a implementar el cabal comunitari”.

A la finalització de l’acte, Xavier Espot ha valorat favorablement la primera presentació de l’acord d’associació i s’ha mostrat convençut que molta gent s’ha decantat “a favor” gràcies a ‘l’acte honest i planer’ que s’ha dut a terme. Si més no, tota aquella gent que no ha pogut participar en aquesta primera presentació, Espot espera que es pugui “replicar” amb una segona, així com d’altres “més sectorials”. Finalment, ha volgut recordar que l’acord és un requisit per accedir al prestador d’última instància i que sense l’acord “aquest accés és impossible”, encara que “no sigui suficient”, però “si necessari”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play