menu Home
AndorraEconomiaPólitica

Tret de sortida al treball per trobar l”encaix’ de les explotacions ramaderes a la normativa urbanística

Ràdio Valira | 5 de març de 2024

La comissió nacional d’agricultura i ramaderia s’ha reunit per segon cop des que es va crear i sobre la taula hi havia, d’una banda, l’aprovació del reglament de funcionament d’aquest ens que deriva de la llei òmnibus impulsada la darrera legislatura i, de l’altra, l’encaix urbanístic de les explotacions ramaderes dins la normativa d’urbanisme i ordenació del territori del país. Així ho ha explicat a la sortida de la reunió el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, que ha destacat que aquest encaix ha de ser “un dels ingredients per modernitzar i diversificar el sector” i garantir la seva “pervivència”.

El ministre ha recordat que la llei de diversificació i impuls del sector agrícola i ramader ja va suposar “un pas endavant”, ja que va modificar alguns aspectes perquè les necessitats de les explicacions agrícoles, ramaderes i forestals anessin en línia amb la normativa urbanística i d’ordenament del territori. Malgrat això, s’ha vist que cal fer “algun ajustament” que en el seu moment no es va recollir per “fer factible el desenvolupament” d’aquestes explotacions. El titular d’Agricultura i Ramaderia ha posat com a exemple que ara ja es permeten les explotacions superiors a 400 metres quadrats, però cal “anar una mica més enllà” i que puguin arribar als 1.000 metres quadrats per “fer el maneig adient per treballar a peu pla” i que aquestes explotacions es puguin “mecanitzar” i també que “els costos econòmics siguin més assumibles”. Des del Govern s’ha arribat a la comissió amb els deures ‘fets’, ja que ja s’havia encarregat una anàlisi jurídica sobre les diferents situacions i “limitacions o frens” que hi ha a la llei d’ordenació del territori que “no acaben d’afavorir” l’activitat agrícola i ramadera i també per entrar al detall de les modificacions necessàries en el reglament de construcció i en les diverses ordinacions i plans d’urbanisme de les diferents parròquies. Ara es farà el trasllat als comuns (també presents a la comissió) per mirar d’establir criteris “d’homogeneïtzació” i redactar les modificacions legislatives que siguin escaients, tan aviat com sigui possible. Per aquest motiu, s’ha decidit crear un grup de treball amb representants dels comuns, del Govern i del Consell General perquè es comenci ja a plasmar aquesta anàlisi i es proposin els canvis necessaris. En aquest sentit, Casal ha recordat que cada comú té ordinacions i regles urbanístiques diferents i que la voluntat seria que hi hagués una homogeneïtzació.

Casal ha reiterat que aquestes modificacions urbanístiques han de ser “un dels ingredients” per impulsar el sector, però ha recordat que també n’hi ha d’altres sobre la taula com l’increment de les ajudes o la bossa de joves agricultors per al relleu generacional. Qüestionat per cultius com el de cànnabis, ha destacat que el que cal és garantir que “els sectors madurs” continuïn sent “un motor econòmic” i ha afegit que juntament amb l’associació de pagesos i ramaders s’està fent l’anàlisi conjunta sobre aquest cultiu alternatiu. I quant a les alternatives al tabac, ha apuntat que és una “reflexió” que cal fer més enllà de l’acord d’associació, ja que es tracta d’un producte que “no durarà per sempre” tenint en compte també la seva “connotació social”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play