menu Home
AndorraEconomiaPólitica

Andorra la Vella aprova un pressupost de 53,8 milions que aposta per l’habitatge

Ràdio Valira | 1 de març de 2024

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous, amb les abstencions de l’oposició, un pressupost de 53,8 milions que tal com ha defensat el cònsol major, Sergi González, suposa incidir en els problemes del “dia a dia de la ciutadania”, a través de la inversió en voravies, higiene i seguretat viària i també suposa una forta aposta per l’habitatge. Es preveuen unes inversions reals per valor de 9,5 milions d’euros entre les quals destaquen l’execució de la fase 1 de la plaça del Poble, amb 500.000 euros; un pla integral de reforma de les voravies (416.000 euros) o els 700.000 euros per a la nova conselleria d’Habitatge, amb una partida de 500.000 euros per al projecte d’habitatges a preu regulat del Cedre, i 150.000 per al programa Reviu, que pretén la reforma d’habitatges buits per posar-los al mercat. González ha destacat que s’ha treballat a partir de l’esborrany que va deixar enllestit l’anterior corporació, però que ja s’han pogut traçar els “grans eixos del programa” electoral amb el qual van guanyar les passades eleccions. Des de l’oposició, s’ha destacat que s’hauria volgut “votar a favor” del pressupost, però han justificat l’abstenció tenint en compte que no es tira endavant el projecte de la plaça del Poble tal com ells la tenien prevista i perquè consideren que en matèria d’habitatge el programa Reviu es dota amb una partida “molt tímida” i que es demora el projecte dels pisos al Cedre, segons ha assenyalat David Astrié.

Durant la sessió de consell de comú el conseller de Finances, Joaquim Miró, ha detallat altres partides que completen les inversions previstes. Així, es destinaran 500.000 euros a la digitalització de la xarxa d’aigua o dos milions a l’acabament de l’ampliació de Doctor Vilanova. Tal com s’ha esmentat, la previsió és que per a l’execució de la plaça del Poble hi hagi una partida destinada aquest any de 500.000 euros i que l’any que ve s’hi pugui destinar un milió més. “La fase 1 és realment la més important de la plaça del Poble. La fase que realment veurà un canvi radical, on hi haurà vegetació, on tindrem un escenari, on hi haurà bancs, on hi haurà llocs per la canalla. Realment hem destinat aquesta fase 1, aquest pressupost, perquè és una necessitat urgent que tenim”, ha defensat González davant les crítiques de l’oposició que no es tiri endavant el projecte tal com l’anterior corporació l’havia concebut, lamentant que d’aquesta manera, executant només “un bocí”, no s’acompleixen “els objectius” que tenia la reforma que és que sigui un punt de trobada per a la gent i no un “lloc de pas”. El cònsol major ha defensat que tenint en compte el moment pel que passa el sector de la construcció no s’ha cregut escaient tirar ara endavant tot el projecte de remodelació i ha destacat que han volgut ser “cauts” i començar per aquesta fase 1 sense descartar que en un futur es pugui plasmar l’ampliació de la plaça amb un segon nivell i de fet ha remarcat que es deixarà enllestida perquè s’hi puguin fer els pilars.

Quant a la qüestió de l’habitatge, des de la minoria s’ha lamentat que “fasejant el projecte” del Cedre en tres anys el que es fa és “demorar molt més l’entrada o la disponibilitat d’aquests pisos” i Astrié ha recordat que González va ser “especialment crític” quan el comú anterior va voler explorar la possibilitat de fer una concessió “al·legant que es perdia temps”. “Sembla que ara els que perden temps són ells i ho veuen en un altre rellotge”, ha remarcat el conseller de la minoria. González ha explicat que s’han trobat amb la ministra d’Habitatge per veure quina pot ser la col·laboració amb el Govern en aquest projecte i ha destacat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que fins i tot una de les opcions podria ser que es fes un procés similar al dels pisos de l’avinguda del Pessebre, en què el comú posa el terreny i el Govern construeix. El cònsol ha remarcat la “bona sintonia” amb la titular d’Habitatge. “Tant la ministra com el cònsol tenim aquest neguit i volem treballar plegats per posar el nostre granet de sorra”, ha remarcat el mandatari comunal, que ha incidit en el fet que en el problema de l’habitatge hi ha d’haver diferents actors implicats. Quant a les crítiques a la partida del programa Reviu, ha manifestat que estaria “supercontent” si as’esgotés i ha remarcat que hi hauria la possibilitat d’ampliar-la. A més, ha defensat el treball de la conselleria d’Habitatge en altres projectes.

Durant el debat del pressupost, des de l’oposició s’ha qüestionat la majoria per la possibilitat que s’instal·li un aparcament modular a l’antiga plaça de Braus. González ha respost que aquesta instal·lació es faria en terreny comunal i que a sobre hi podria anar una plaça pública, a tocar de Prat de la Creu, de 1.400 metres quadrats. Ha explicat que instal·lar aquests mòduls és una possibilitat que s’analitzarà en diferents punts de la parròquia per poder guanyar places d’aparcament, ja que per exemple al davant del Govern es podrien duplicar o triplicar les existents. Instal·lar aquesta estructura, ha puntualitzat, seria incompatible amb fer el Museu Nacional en aquest punt, però des de la majoria s’ha tornat a incidir que quant a aquesta proposta d’infraestructura cultural no hi ha encara “res sobre la taula”.

La minoria s’ha centrat també en l’increment del capítol 2 de consum de béns corrents i serveis i en el qual s’inclou el lloguer per a l’envelat de la Fira d’Andorra la Vella, que s’encareix substancialment, i ha demanat a la majoria que cal “anticipació” i que en aquest punt és clau el multifuncional que es projecta a la parròquia. González ha explicat que després d’haver mantingut trobades amb el Govern i l’FC Andorra s’ha proposat una reunió a tres bandes, ja que fins ara cadascuna de les parts “ha donat la seva versió”. El cònsol ha manifestat que un cop es tingui aquesta informació es compartirà amb l’oposició i també ha reivindicat que hi ha d’haver un “pla director” d’aquest multifuncional. Astrié ha celebrat que “no es tanqui la porta” a aquest projecte i el seu company de files, Miquel Canturri, ha demanat també que hi hagi una reunió amb la propietat. El cònsol li ha “agafat el guant” i ha destacat que es farà quan hi hagi hagut la trobada a tres bandes prevista en els propers dies.

El cònsol major també ha posat en relleu, a preguntes dels mitjans de comunicació, que després d’haver-se trobat amb el Govern i la federació d’atletisme, la setmana que ve hi haurà un treball intern al comú per “veure totes les necessitats” al voltant de l’estadi comunal i analitzar a què es destina exactament el pressupost de 280.000 euros previst per a aquest any. El que sí que ha avançat és que es farà el canvi del tartan. I de cara a més reformes per als Jocs dels Petits Estats, ha afegit que caldrà analitzar què és el que cal fer, també aprofitant les dotacions que podrien venir de “l’estament olímpic”.

Entrant al detall d’altres partides de pressupost, tenim que pel que fa a les despeses, el capítol de personal és de 19,5 milions (amb un augment del 5,87% bàsicament per l’IPC) i el de béns corrents i serveis, de 19,7 milions. Aquest 2024 també es preveu una reducció de l’endeutament per un import de 2.250.000 euros, el que situaria, a final d’any, el deute del comú d’Andorra la Vella en 14,5 milions.
En el capítol d’ingressos, el pressupost preveu un augment de recaptació global del 8,26% d’impostos directes (fins als 17,6 milions); 1,2 milions d’impostos indirectes; i 20,6 milions en concepte de taxes i altres ingressos.

Marc pressupostari
En el marc de la sessió de consell de comú d’aquest dijous també s’ha provat, amb l’abstenció de l’oposició, el marc pressupostari, que preveu unes inversions reals en quatre anys de 29,2 milions i que l’endeutament al final del mandat sigui de 15 milions. Des de la minoria s’ha avisat que caldrà ser “curosos” ja que els ingressos per construcció es pot alentir arran de la revisió del POUP i amb evitar que l’endeutament es pugui incrementar després que en vuit anys hagi davallat dels 42 als 19 milions, segons ha defensat Astrié.

El consell de comú també ha donat llum verd a l’ordinació del sometent, que regula aquest cos de voluntaris que té per objectiu donar suport i col·laborar de forma altruista amb el departament de Protecció civil en cas de situacions d’emergència.

A més, des de la majoria han respost a una pregunta de l’oposició que hi ha la voluntat que en breu es pugui signar el conveni amb Escaldes-Engordany per connectar les xarxes d’aigua potable i que s’explorarà la possibilitat de fer el mateix amb la de Sant Julià de Lòria.

A l’últim, a sessió s’ha tancat amb la ratificació i acte de promesa de la directora del departament de Finances, Maria Àngels Velando.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play