menu Home
AndorraPólitica

El comú d’Escaldes-Engordany aprova un pressupost “històric” de 44,9 milions

Ràdio Valira | 23 de febrer de 2024

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dijous un pressupost “històric” de 44,9 milions d’euros. Així ho ha explicat el cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, que ha detallat que aquest any es finalitzaran molts dels projectes del primer mandat, entre els quals l’aparcament de la plaça de l’església i els entorns el projecte Caldes. De fet, es preveuen unes inversions reals de 14,4 milions d’euros. Dolsa ha subratllat, novament, el bon estat de salut de les finances comunals i en aquest sentit ha manifestat que si no es contracta cap nou endeutament es podria acabar l’any amb un endeutament també històric entre els comuns del país de 300.000 euros. “Ser conseller de Finances del comú d’Escaldes-Engordany és un premi”, ha defensat el cònsol menor, que ha defensat també la gestió feta perquè això sigui possible.

En la sessió de consell de comú també s’ha donat el vistiplau a les ordinacions de preus públics i la tributària de l’any, i en aquest sentit cal destacar que tots el que es considera preus socials no patiran cap increment. Una novetat destacada és que no es bonificarà l’impost de construcció en el cas d’edificis que no es destinin a lloguer assequible, un paràmetre sobre el qual ara el comú treballarà.

D’aquesta manera, el pressupost preveu unes despeses de 44,9 milions d’euros i uns ingressos del mateix import. Entre les despeses cal destacar que les del capítol 1, és a dir, les de personal, ascendeixen a 13,3 milions d’euros i Dolsa ha justificat l’increment per l’aplicació de l’IPC i les noves contractacions necessàries “per adaptar-nos als nous temps” però ha defensat que estan “sota control”. Així, ha destacat que el 2012 la despesa de personal suposava el 52% del pressupost i que aquest any estarà en un 29%.

Pel que fa a les inversions reals, seran de 14,5 milions d’euros, de les quals 10,2 milions són en plurianuals que permeten donar continuïtat als projectes ja engegats en el mandat anterior. Els més importants són el pàrquing i els equipaments esportius del Falgueró, l’aparcament i la plaça de l’església, el projecte Caldes i l’aparcament i la plaça pública de l’edifici dels pisos a preu assequible de l’avinguda del Pessebre. Quant als ingressos, el conseller de Finances i alhora cònsol menor ha subratllat la “pujada molt forta” dels impostos directes i també de les taxes i en aquest sentit, ha destacat que el pressupost 2023 es va ser “molt prudent” en aquests dos apartats, però que en la liquidació es veurà que l’ingressat es troba molt per sobre del que s’havia previst.

Quant al deute a finals d’any, ha manifestat que és “una meravella” ser conseller de Finances escaldenc, ja que les finances comunals estan totalment sanejades i si no es contracta cap nou endeutament es pot acabar el 2024 amb 300.000 euros d’endeutament, la qual cosa és “pràcticament zero” i això s’aconseguirà gràcies al fet que s’ha fet “una bona gestió” i també s’ha pogut augmentar el pressupost per sobre dels 40 milions, quan l’habitual era de 25-30 milions. “Hem millorat la gestió sense més pressió fiscal”, ha reivindicat.

Des de l’oposició s’han abstingut en aquest punt del pressupost perquè malgrat han constatat que hi ha partides més elevades que l’any passat, tal com ha manifestat Gemma Bofarull, no han pogut analitzar-lo a bastament per poder-ne fer una valoració. Anna Garcia, de fet, ha destacat que el van rebre aquest dimecres al matí i que es tracta d’un document “feixuc i complex per a uns consellers que arriben” a l’oposició i ha concretat que en faran un seguiment acurat un cop rebin la informació complementària necessària, un oferiment que se’ls ha fet des de la majoria i que ha manifestat que “agraeixen”.

En la sessió de consell de comú també s’ha aprovat el marc pressupostari per al període 2024-2027 i Dolsa ha destacat que els ingressos estaran al voltant dels 30-35 milions, una qüestió que ha defensat, ja que fins ara estava al voltant dels 25-26 milions.

En la sessió de consell de comú celebrada aquest dijous s’ha aprovat també, amb el vot favorable de l’oposició, apujar l’IPC els preus públics menys aquells de caire social, és a dir, els de l’àmbit cultural, esportiu, d’infància, gent gran, acció social o la Vall del Madriu. Pel que fa a les taxes, s’ha optat per la mateixa política i així per exemple el foc i lloc no s’incrementarà. En canvi, tal com s’ha esmentat, el comú ha aprovat una modificació de la bonificació del 70% de la quota tributària per a les noves construccions o per l’ampliació d’aquelles ja existents que es destinin a habitatge per a ús propi d’una persona física o en règim de lloguer a preu assequible. La bonificació es rebaixa a l’1% de la quota tributària -la normativa no permet fer-ho al 0%- a edificacions de nova planta o ampliació de les ja existents que es destinin a ús d’habitatge en règim de lloguer a preu de mercat. La cònsol major, Rosa Gili, ha defensat que aquesta bonificació “ve a lluitar contra l’especulació” i també és una mesura per combatre la “construcció desmesurada”. Així, ha defensat que el comú no bonificarà l’impost de construcció “si no hi ha la garantia” que els immobles es destinen a lloguer a preu assequible i ha defensat que s’actua de manera immediata seguint el que van defensar en la campanya electoral. Ara es marquen un termini de dos o tres mesos per definir què és aquest lloguer assequible, però ja ha avançat que una parella amb un sou mínim i fills ha de poder fer front a un lloguer. Ha destacat que evidentment s’establirà “una forquilla amb elements correctors” en funció de la zona.

Des de l’oposició s’han abstingut en aquesta mesura i el conseller Gabriel Guerrero ha defensat que si aquesta definició del lloguer assequible es fa “ràpidament i ben feta” no hi ha d’haver “cap problema” però ha afegit que “si es demora i no es fa bé” pot tenir un “efecte contrari” al que es busca.

A l’últim, s’ha decidit avançar en el pla especial a Sant Romà. Així, el comú tira endavant per resoldre el que la cònsol ha qualificat de “problema històric”, ja que es tracta d’un carrer amb una part pública i una privada on es dona una situació “recargolada”. Finalment, els propietaris no han formulat la voluntat d’executar ells els treballs i, per tant, és el comú el que impulsarà l’actuació a la zona, fent l’avançament de diners que després els propietaris hauran d’abonar quan tirin endavant la seva urbanització. L’actuació ha de permetre al mateix temps que el comú obtingui una parcel·la de 1.400 metres quadrats que vol destinar de moment a aparcament.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play