menu Home
AndorraGeneralSocietat

La CEA s’alinea amb Espot i advoca per un creixement més sostenible del sector turístic

Ràdio Valira | 19 de gener de 2024

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) s’ha alienat aquest dijous amb les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, on reclamava posar límits a l’expansió de determinats sectors productius, principalment el turístic, per tal d’assolir un creixement del país més sostenible. El president de la CEA, Gerard Cadena, ha reconegut que a hores d’ara el mercat de treball, sobretot a nivell turístic, “el tenim molt tensionat” i, per aquest motiu, ha advocat per engegar una “reflexió conjunta” amb tots els agents implicats per tal que les empreses puguin donar “el servei adequat que voldrien”.

Des de la CEA s’assegura que la situació actual ha provocat que molts locals hagin hagut de tancar a conseqüència de la manca de personal i, per tant, “hem de veure cap a on anem”. En aquest sentit, ha posat en relleu que “Andorra té molt potencial”, per la qual cosa “hem de fer un pas més i engegar una reflexió perquè aquest èxit no es tradueixi en una problemàtica més important”.

Espot també assegurava aquest dimecres que el país no es pot permetre continuar creixent a ritme de 4.000 habitants suplementaris cada any i, per això, obria la porta a prendre “decisions valentes” relacionades amb no poder atendre totes les demandes de treballadors forans que, principalment, venen a ocupar llocs de treball dins del sector turístic. En aquesta línia, Cadena ha reiterat la importància de reflexionar de manera conjunta amb tots els agents per “dir cap a on anem i com ho fem per poder resoldre uns problemes que de bon principi semblarien ‘irresolubles’ però que hem d’intentar trobar una solució que sigui beneficiosa per a les empreses i que tampoc creï un problema important al país”.

Per tal de començar amb aquest treball, Cadena ha recordat que tant la CEA com la Cambra de Comerç, així com tots els seus associats, participen en el consell de turisme, un òrgan que ja té aquesta problemàtica “a sobre de la taula”. “Estem en una espiral de creixement molt important i hem de resoldre la problemàtica que això ens genera”, ha conclòs.

Qüestionat també sobre aquest tema, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha destacat que la responsabilitat dels que governen és anticipar-se als problemes de futur, ja que cal que hi hagi “un creixement adequat”. En aquest sentit, ha recordat que s’han superat els nou milions de turistes i els onze milions de pernoctacions, però que cal una “reflexió” sobre les mesures que cal aplicar per controlar i donar resposta a aquest augment. Així, ha destacat que hi ha previst un seguit de “seminaris”, el primer dels quals ja tindrà lloc aquest mateix divendres i abordarà, precisament, el creixement turístic. Així, ha destacat que les mesures no han d’anar a “frenar el turisme” sinó a “sospesar” quin tipus de visitant aporta “més i quin menys” o quin té un major impacte sobre el medi, per exemple.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play