menu Home
AndorraEconomiaGeneral

El Fons de Reserva de Jubilació tanca el 2023 amb 1.668 milions d’euros

Ràdio Valira | 19 de gener de 2024

El Fons de Reserva de Jubilació ha tancat el 2023 amb un total de 1.688,36 milions d’euros. Així es desprèn de l’informe mensual del desembre publicat per la CASS, en el qual s’especifica que l’import representa un augment de 195,86 milions en comparació a l’exercici anterior. Entrant al detall, en relació amb el 2012 el fons ha incrementat la seva capacitat en 755,94 milions, que es distribueixen en 404,4 milions procedents de les aportacions d’excedents de les cotitzacions a la branca de jubilació de la parapública i 351,6 milions de la rendibilitat acumulada de les inversions.

En aquest sentit, destaquen que durant el 2023 s’ha assolit una rendibilitat del 10%, la qual, exposen, contribueix a assolir l’objectiu a llarg termini de superar la inflació andorrana i que el patrimoni del FRJ assoleixi nivells màxims històrics. L’informe també exposa que durant els darrers deu anys s’ha assolit una rendibilitat del 24,95%. Quant a la rendibilitat respecte a la inflació des de 31 de desembre del 2012 s’enfila fins al 30,84%, mentre que l’IPC acumulat els darrers onze anys és del 19,74%.

Amb tot, des del FRJ posen en relleu que tot i les “importants caigudes” als mercats financers el 2022, enguany s’han recuperat tant la renda variable com la fixa. I puntualitzen que, malgrat els “temors” al fet que les pujades de tipus d’interès per controlar la inflació “poguessin acabar generant una recessió”, l’economia del país ha estat “resilient” i la inflació “s’ha reduït”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play