menu Home
AndorraGeneralSocietat

Mendoza demana la dimissió d’Espot després de l’absolució

Ràdio Valira | 17 de gener de 2024

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, demana la dimissió del cap de Govern, Xavier Espot, després que el Tribunal de Corts l’hagi absolt del delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions. Així ho ha manifestat aquest dimecres al migdia després de rebre la resolució de la causa per la qual estava acusada per, segons al·legat de la Fiscalia, haver difamat el Govern i funcionaris d’Afers Socials davant l’ONU afirmant que a Andorra es força a noies menors d’edat embarassades i sense recursos de tenir els seus fills i donar-los posteriorment en adopció; de portar a terme retirades massives de menors per motius econòmics; d’exercir violència estructural i de gènere implícita i explícita cap a les dones filles d’immigrants, o d’incapacitar legalment les dones que han avortat sota el pretext que són pobres, fent-les viure en una constant esquizofrènia i en un estat pervers de violència, subtil i devastador.

“Demano la dimissió del senyor Xavier Espot Zamora, el senyor cap de Govern, perquè tenim un país que, no només en matèria de gènere, de drets cap a les dones, sinó també en habitatge, que no el reconec i, o bé comencen a fer polítiques de veritat cap a la ciutadania o hem de demanar la dimissió”, ha asseverat. En aquest sentit, ha exposat que té constància de diversa gent de la classe política que no estan a favor de les polítiques que està promovent i ha indicat que, “si no s’està d’acord amb aquest senyor que se li faci una moció de censura al nostre Consell General o que se li aturi els peus d’alguna forma”. A més, ha posat en relleu la necessitat de demanar responsabilitats al Govern perquè “facin autocrítica” i evitar que qualsevol altra ciutadana o ciutadà hagi de passar per un procés judicial, tot refermant que continuaran lluitant perquè l’article 325 s’elimini del Codi Penal i es garanteixi a la població el dret a criticar i qüestionar el Govern. “Hem de poder ser prou madurs i madures com a societat per acceptar la crítica, per parlar amb la ciutadania i per considerar-la”, ha etzibat.

Qüestionada sobre si es planteja demanar danys i perjudicis, Mendoza ha deixat clar que “la meva moralitat és molt més elevada” i ha exposat que està “cansada de ser la nèmesi del senyor Espot”, per la qual cosa li ha sol·licitat que “es busqui un altre botxí”. Amb tot, s’ha mostrat satisfeta per “la victòria legal” d’aquest dimecres i ha tornat a posar de manifest que continuaran treballant i donant la cara per aconseguir la despenalització i legalització de l’avortament i, posteriorment, la resta d’esculls legals. “No ens aturarem, no hem assolit la fita, la nostra és aconseguir l’avortament i enguany encara no n’hem parlat, de fet ni tan sols està a l’agenda política i volem l’avortament, l’exigirem”, ha dit. Finalment, ha ressaltat el suport que ha rebut per part de les companyes d’Stop Violències i altres entitats afins, comentant que “sense elles hagués estat impossible” passar per aquest procés de cinc anys. “Ens ho hem passat molt malament, ha estat molt dur, ens han linxat per totes bandes, Govern, ciutadania, associacions, etcètera”, ha comentat.

Per la seva banda, l’advocat de Mendoza, Miquel Bellera, ha manifestat la seva satisfacció per la resolució positiva de Corts, destacant que la “justícia ha fet un treball exemplar en relació amb l’aplicació del dret i els estàndards europeus” i ha celebrat que la sentència d’aquest dimecres senti un precedent en la jurisprudència andorrana. “Ens hem de felicitar tots per aquest pas dels tribunals”, ha exposat. Tanmateix, preguntat sobre una possible recusació de la sentència per part de la Fiscalia, ha recordat que la justícia ha de garantir els drets fonamentals, “començant per la Fiscalia, qui fins ara no ho ha fet i potser ara començaria a ser hora de fer-ho”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play