menu Home
AndorraGeneralSuccessos

Una família intoxicada per toluè vol que es prohibeixi aquesta substància

Ràdio Valira | 12 de gener de 2024

La intoxicació d’una parella pels vapors de toluè, substància altament tòxica que va utilitzar el seu veí, els va provocar l’ingrés a l’hospital per les simptomatologies que presentaven. També els va obligar a abandonar la seva llar perquè, fins avui en dia, encara hi ha presència de la substància tòxica. Els fets van transcórrer entre el febrer i març del 2022, des de llavors la família ha intentat buscar l’ajuda de les autoritats. El seu incident va arribar al Govern i a la comissió legislativa de sanitat del Consell General de la legislatura passada, a través d’una proposta de la consellera Carine Montaner que va demanar un estudi exhaustiu del cas. La petició va ser declinada per majoria.

No vençuts, aquesta vegada, Manel Àlvarez, un dels afectats, intenta contactar a través d’una carta dirigida a totes les autoritats, presidents dels grups parlamentaris i membres de la comissió de sanitat, en la que exposa amb detall els fets i denuncia la vulnerabilitat dels seus drets. “Tenint en compte que la Constitució andorrana reconeix el dret a l’habitatge i el dret a la salut, i que aquests drets han estat vulnerats en aquest cas, demanem la seva intervenció i suport per aconseguir una solució adequada per a la salut pública i per nosaltres ja que productes amb una forta concentració de Toluè, prohibits en molts països, continuen sent importats al país i en venda lliure a Andorra”, alerten en la missiva.

Així, sol·licita, “per a la seguretat de la població andorrana”, la prohibició de la venda del toluè amb “l’adopció de mesures i normatives que prohibeixin la venda de productes que continguin toluè amb una concentració superior al 0,1%”.

Àlvarez explica que “malgrat les proves aportades, els testimoniatges d’experts i els testimonis” que es van presentar en aquest cas”, la sentència del batlle va absoldre el propietari del pis, la constructora i el director de l’obra. Detalla els costos que aquest problema de contaminació a la seva llar els va comportar i el fet que encara avui en dia no hi hagin pogut tornar. “La nostra vida ha estat profundament afectada, tant econòmicament com emocionalment, i continuem sense poder tornar al nostre pis”, detalla.

Al final de la carta, l’afectat demana l’actuació del Govern “per garantir els drets fonamentals i per assegurar que situacions com aquesta no es repeteixin en el futur”, i adjunta un CD amb tota la informació del cas.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play