menu Home
AndorraSalut

Projecte Vida llença la campanya ‘Gener Sec’ per deixar de beure durant aquest mes

Ràdio Valira | 3 de gener de 2024

Començar l’any és sinònim de propòsits i nous reptes. Per aquest motiu, Projecte Vida llença una campanya anomenada ‘Gener Sec’, que consisteix a deixar de beure alcohol durant el mes de gener després d’un període d’excessos com el Nadal.

Es tracta d’una iniciativa que va començar el 2014 al Regne Unit, ja que gran part de la població estava morint de cirrosis al país, provocat per l’excés d’alcohol. En l’actualitat, molts països s’han sumat a la pràctica, com França, Alemanya o els Estats Units. Aquest any arriba a Andorra com a prova pilot, amb ànim de que es parli d’aquesta problemàtica tan normalitzada i trencar l’estigma sobre aquesta droga.

Segons el responsable de Salut Mental, Carlos Mur, “les poques dades que tenim al Principat són preocupants, Salut Mental ha detectat més casos atesos de drogues i alcoholisme en edats més primerenques. Per exemple, nens que comencen el consum entre tretze i catorze anys”.

Val a dir que l’alcohol, segons els estudis de l’OMS, mata a tres milions de persones anualment de manera directa, a part del nombre de morts de manera indirecta a causa de les seves conseqüències.

Segons Eva Tenorio, directora de Projecte Vida, beure és un hàbit que ja es comença des de ben petits, i més en ocasions com sopars familiars com ara al Nadal. Declara que el problema és que es tracta d’una pràctica molt social i cultural que es fomenta a tot arreu i de la que no hi ha suficient consciència.

Deixar de beure de sobte pot ser molt perillós per a una persona amb addicció a l’alcohol. En bevedors intensos, és a dir, que tenen un consum d’alcohol crònic i el prenen en grans quantitats, la síndrome d’abstinència a l’alcohol és potencialment mortal i és que passats de dos a deu dies apareix el perillós ‘delirium tremens’. Cal estar molt atents als següents símptomes: convulsions, tremolors, transpiració, al·lucinacions, depressió, ansietat o dificultat per a dormir. En cas de presenciar o patir alguna simptomatologia, les recomanacions de Projecte Vida és consultar a un metge immediatament.

Davant qualsevol dubte es recomana consultar a un professional de la salut. Des de Projecte Vida es vol impulsar aquesta idea que és pionera al Principat, durant el mes de gener, des del dia 1 fins al 31. Projecte Vida llançarà via Instagram una guia en forma de ‘posts’ per a ajudar i donar suport a les persones per a aconseguir el repte, així com divulgar de manera educativa eines per a facilitar l’abandonament del consum d’alcohol.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play