menu Home
AndorraGeneralPólitica

Vives apel·la al Govern i al conjunt de les forces polítiques que sàpiguen apropar la importància de l’acord d’associació

Ràdio Valira | 20 de desembre de 2023

“Expresso el desig, i ho demano al Govern i al conjunt de les forces polítiques que avui esteu aquí representades, que sapigueu apropar a la ciutadania d’Andorra la importància del moment que vivim i la transcendència de la decisió que caldrà prendre per triar el camí a seguir”. D’aquesta manera ha demanat el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, que els polítics facin l’esforç necessari per fer arribar a la ciutadania la importància de l’acord d’associació i ha afegit que “no és el mateix manifestar, en un context internacional dinàmic i incert, que Andorra decideix ser un estat associat a la Unió Europea que, per contra, decidir romandre un país tercer”.

Així, en el discurs de la recepció de Nadal, Vives celebrat “la conclusió de les negociacions de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea”. Així ha remarcat que s’hagin pogut cloure “amb èxit aprofitant un moment polític que podríem qualificar d’únic i irrepetible” i ha subratllat que “permetran tenir més a prop l’objectiu de fer d’Andorra un país més resilient i més sostenible”.

El copríncep episcopal ha tingut, també, paraules d’agraïment per a les persones que durant aquests “vuit anys i nou mesos” han pres part en aquestes negociacions per “tota la feina, la dedicació i la defensa dels interessos d’Andorra”.

I més enllà d’aquest repte de culminar la negociació amb la UE, Vives també n’ha esmentat altres dos: l’habitatge i l’educació. Pel que fa al primer, ha manifestat que hi ha el “gran desafiament de garantir a tots els ciutadans i residents aquest dret” i que aquesta ha de ser una “veritable prioritat de totes les institucions públiques” i també “dels actors socials”. “El nostre país, si vol ser fidel a la seva cultura d’acollida i cohesió social, no es pot permetre desatendre la població per aquest motiu”, ha destacat, i ha subratllat la necessitat que tothom pugui viure “amb dignitat”.

Pel que fa a l’educació, Vives ha apel·lat la necessitat de vetllar per les institucions educatives i que es pugui “orientar la seva difícil tasca” per poder ajudar infants i joves a “créixer com a persones i com a ciutadans, a estimar la vida, a treballar pel bé comú en el coneixement i estima del seu país, a educar-los en la veritat i la llibertat”. I ha manifestat que cal aprofitar les innovacions tecnològiques, però també estar molt atents als seus riscos, amb la qual cosa s’ha de “promoure l’esperit crític” entre els joves.

El copríncep episcopal ha esmentat les preocupacions tant en l’àmbit internacional (els conflictes bèl·lics) com en l’àmbit nacional on ha recordat que moltes persones tenen dificultats per fer front a l’increment del cost de la vida o que “no sempre són ben tractats laboralment o que no poden accedir a un habitatge”. I ha destacat que el nivell de vida actual ens permet “gaudir de serveis públics i infraestructures de qualitat” i que això ens “empeny a tenir una bona cura dels nostres padrins, dels malalts, els discapacitats, així com a redistribuir la riquesa, i ens demana incrementar amb generositat la nostra aportació a la cooperació internacional”. I ha emfasitzat que els atractius del país, entre els quals ha citat l’entorn, ens obliga a administrar “amb saviesa” la “font d’oportunitats” que tenim.

A l’últim, Vives ha volgut felicitar els mandataris comunals i consellers escollits a les urnes el passat diumenge i els ha recordat, com també al Govern i al Consell General, que “la política és la noble tasca de servir el bé comú”.

Reaccions
Un cop conclòs el discurs de Vives, el cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que coincideix amb el copríncep que es pot dir que la conclusió de les negociacions amb la UE han estat “un èxit”, ja que s’ha aconseguit un “bon resultat negociador” i ha reiterat que ser un país tercer “és un futur incert i segurament un futur molt menys pròsper per a Andorra” i ha agraït el suport de Vives en aquestes negociacions. Ha admès que són “perfectament conscients” que ara caldrà fer “molta feina de pedagogia” per fer arribar a la ciutadania “els beneficis” d’aquest acord. Al seu torn, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha remarcat que “tots compartim la importància que Europa té, la importància de les relacions multilaterals ” però ha puntualitzat que “el dia per fer un debat sobre l’acord d’associació, serà un altre, però certament no avui aquí”. I el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, ha recordat que la decisió sobre es si es vol ser un estat tercer o associat “té conseqüències d’un costat i de l’altre”.

Quant a l’habitatge, Jordana ha destacat que cal que es prenguin mesures “com més aviat millor”, ja que posar un conjunt d’habitatges “dignes, assequibles” al mercat portarà el seu temps, i també altres mesures co, per exemple la llei sobre l’habitatge digne que es troba sobrecla taula de diàleg entre el Govern i els grups parlamentaris. Escalé, al seu torn, ha reiterat la necessitat de limitar la inversió estrangera i també augmentar les plusvàlues quan algú compra un habitatge per vendre’l. “L’impost de plusvàlua ha de ser més elevat en l’especulació immobiliària”, ha remarcat afegint que és “incomprensible que hi hagi milers de pisos buits” al país. I el cap de Govern ha recordat que “tothom ha de fer un exercici de responsabilitat i de generositat; els propietaris han de ser conscients que tenen una funció social que han d’exercir i totes les institucions han de treballar colze a colze per intentar pal·liar i, si podem, resoldre aquesta greu problemàtica social que tenim actualment”. A ‘últim, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha manifestat que subscriu “perfectament” el discurs de Vives més enllà de l’habitatge i la UE pel tema de la redistribució de la riquesa, ja que cal “recordar les persones més vulnerables”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play