menu Home
EconomiaGeneral

L’IPC del novembre es confirma en un 5%

Ràdio Valira | 18 de desembre de 2023

El departament d’Estadística confirma que l’IPC del mes de novembre és d’un 5% respecte al mes d’octubre que va ser del 5,6%. Quant a la inflació subjacent, se situa al 6% en relació amb el mateix mes de l’any anterior.

Aquest mes de novembre, la variació mensual és de -0,3% a conseqüència de la disminució dels preus dels productes dels grups de transport i béns i serveis diversos, compensada, parcialment, per l’augment dels preus de l’habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles.

Així doncs, els principals grups que fan disminuir la inflació són transport, amb una disminució d’un -1,4% atès el decreixement dels preus de carburants i lubricants. I els béns i serveis diversos, situant-se al +5,2% a causa de la disminució dels preus de les assegurances de transport.

D’una altra banda, el principal grup que fa augmentar la inflació és el grup de l’habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles amb un augment del 6,6% pel creixement dels preus de lloguer de l’habitatge.

La inflació subjacent, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics, se situa al 6%.

En relació amb els països de l’entorn, l’IPC d’Espanya del mes de novembre se situa al 3,2%, tres dècimes per sota de la variació registrada al mes d’octubre. La seva disminució és influenciada pel transport, oci i cultura i aliments i begudes no alcohòliques.

L’IPC de França se situa al 3,5%, cinc dècimes per sota de la variació registrada al mes d’octubre. La seva caiguda és conseqüència de la desacceleració dels preus de l’energia, serveis, productes manufacturats i aliments.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play