menu Home
AndorraGeneralSocietat

Bicicletada, recollida de burilles o una tarda amb els padrins, les propostes del consell d’infants d’Ordino

Ràdio Valira | 13 de desembre de 2023

Els alumnes de les escoles francesa i andorrana d’Ordino han tornat a mostrar el seu neguit per fer propostes per millorar la parròquia. Ho han demostrat en la sessió de consell d’infants que s’ha celebrat aquest dimecres i durant la qual han exposat set iniciatives que giren al voltant de les temàtiques mediambiental i social. Aquest ha estat el darrer consell d’infants presidit pels cònsols actuals, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, que també han fet balanç de la proposta al llarg d’aquests darrers quatre anys. Així, Choy ha destacat que aquests consells són importants per “transmetre a les generacions futures el sentit del comú, dels consells de comú, de la importància de fer propostes”.

Entrant al detall de les set propostes, cal destacar que des de l’escola andorrana s’ha posat sobre la taula una tarda mensual a la Casa Pairal per compartir amb els padrins experiències. També han proposat que es creï un lloc de compostatge a prop de l’escola per reciclar restes de menjar i impulsar un grup de voluntaris per ajudar gent de la parròquia que ho necessiti. I des de l’escola francesa s’han presentat quatre iniciatives. La primera és dur a terme una bicicletada per animar la gent a fer esport i alhora per difondre maneres segures d’anar en bicicleta. De manera paral·lela, els estudiants també volen dissenyar unes samarretes per recaptar fins per a l’Unicef. La tercera de les propostes ha estat impulsar camins escolars més segurs a la parròquia i la quarta, i darrera, fer una nova recollida de burilles durant la primavera, una iniciativa que es duria a terme per quart any consecutiu.

En tots els casos, les propostes han estat acceptades i els cònsols s’han compromès a posar fil a l’agulla a algunes d’elles i altres donar-ne trasllat a la següent corporació que sortirà de les urnes el proper diumenge. Així, en el cas de la tarda mensual a la Casa Pairal, Choy ha manifestat que és una iniciativa que es pot tirar endavant de manera immediata i que només cal concretar quins dies hi volen anar.

Els dos cònsols han estat sotmesos a un exhaustiu “examen” per part dels alumnes en el punt de precs i preguntes, ja que si bé en un principi els ha costat arrencar, després han començat a formular nombroses qüestions. Així, per exemple, han manifestat que cal més il·luminació als parcs o més lavabos públics. També han mostrat la seva preocupació perquè els busos vagin plens en determinades hores o que es facin més activitats a la biblioteca. La recollida de deixalles, la velocitat dels vehicles, el problema dels excrements a la via pública o la treta de neu han estat altres de les temàtiques que els estudiants han plantejat i que Mortés i Choy han anat responent.

En finalitzar el cònsol major ordinenc ha destacat que havia estat “superproductiu” i ha valorat que aquests anys, per a ell, els consells “més macos” han estat els d’infants, ja que “no fan política i plantegen propostes molt interessants”. Choy ho ha compartit i ha afegitque si els infants veuen que les seves propostes es van materialitzant és “una garantia per a la democràcia i per les generacions futures” i per aquest motiu, tot valorant que estan “molt contents” dels consells d’infants que han celebrat aquest mandat, ha desitjat que les idees plantejades es duguin a terme i que tinguin continuïtat.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play