menu Home
AndorraCulturaGeneral

El Govern realça el paper de la ramaderia en l’acte de celebració de la inscripció de la transhumància com a patrimoni immaterial de la Unesco

Ràdio Valira | 12 de desembre de 2023

La transhumància és patrimoni immaterial de la Unesco des del passat 5 de desembre, després que fos aprovada la candidatura conjunta de set països europeus entre els quals es troba Andorra. I és que, la transhumància és una pràctica que ha passat de generació en generació entre els ramaders del país.

Per aquest motiu, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i el de Cultura, Joventut i Esports han organitzat un acte per celebrar la inclusió d’aquesta pràctica en la llista representativa del patrimoni immaterial de la humanitat, a més de fer un reconeixement a totes les persones que s’hi han dedicat i s’hi dediquen a la ramaderia i a la pagesia al Principat.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha destacat que “la declaració per part de la Unesco és un homenatge a una forma de viure la ramaderia que han practicat els nostres avantpassats; i que encara és vigent a dia d’avui. De fet, la transhumància és la pràctica de la ramaderia extensiva, la nostra manera d’entendre la ramaderia”.

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha remarcat que “la inscripció de la transhumància ha de permetre també impulsar accions per assegurar el reconeixement social d’aquesta pràctica i fer-la atractiva a les generacions més joves, tot posant en valor el treball dels ramaders i remarcant els beneficis ambientals que se’n deriven”.

En aquest sentit, Guillem Casal ha explicat que el Govern treballa en un projecte per protegir el 30% del territori nacional a través de figures de salvaguarda estables al llarg del temps, identificant les zones més riques paisatgísticament, més diverses i vulnerables en l’àmbit de la biodiversitat. “Una protecció que tingui en compte el servei públic que presteu els ramaders en el manteniment del nostre medi natural”, ha assegurat Casal.

Cal recordar que la inscripció de la transhumància a la Llista representativa del patrimoni immaterial de la Unesco és un reconeixement que se suma a la designació d’Andorra, per part de la FAO fa unes setmanes, com el primer país en la seva totalitat a formar part dels Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement al sistema agropastoral lliure i extensiu d’Andorra, basat en una pràctica que comparteix les pastures comunes subalpines i supraforestals durant l’estiu.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play