menu Home
AndorraGeneralSocietat

Més de 2.000 persones surten al carrer per exigir un habitatge digne

Ràdio Valira | 9 de desembre de 2023

“És un èxit perquè d’una vegada per totes la gent surt al carrer i es comença a veure la realitat d’aquest país. I també ja és hora que d’alguna manera la població d’aquest país comenci a cridar tots els greus problemes estructurals que tenim”. D’aquesta manera ha valorat el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) la manifestació d’aquest divendres al vespre que ha concentrat més de 2.000 persones segons els organitzadors. La protesta ha omplert les avingudes Carlemany i Meritxell (per on ha transcorregut de la marxa) de persones que han demanat als polítics que es prenguin mesures per garantir l’accés a un habitatge digne.

El tret de sortida a la protesta ha tingut lloc a dos quarts de vuit amb la concentració a la plaça Coprínceps. La manifestació ha arrencat a les vuit i ha recorregut les avingudes Carlemany i Meritxell plenes de turistes que es miraven encuriosits la marxa. En arribar a la Rotonda s’ha girat per Prat de la Creu per enfilar per Doctor Mitjavila i per tornar a pujar per Meritxell fins a la plaça de l’antiga Andorra Telecom, on s’han llegit els manifestos en els quals s’han demanat “mesures valentes per regular el preu de l’habitatge i protegir a les classes populars enfront dels abusos d’alguns”.

Ubach ha destacat que veient el volum de persones que han sortit al carrer el que cal ara és el que el Govern i “el Consell General siguin coherents i que comenci a prendre nota del que està passant i que d’alguna manera es comenci a treballar per la ciutadania”. El secretari general de l’USdA ha defensat que cal establir “un topall” als preus dels lloguers i que es posi fi als “especuladors que han vingut al país”. Quant al fet que cada vegada siguin més les persones que surten al carrer (les tres protestes per un habitatge digne han concentrat cada cop més ciutadans) creu que és perquè s’està perdent “la por” i els ciutadans són conscients que han de tenir “uns drets” i ha reivindicat la feina que han fet com a sindicat perquè això sigui així.

A partir d’ara, Ubach ha manifestat que volen reunir-se amb els grups parlamentaris perquè es comenci a treballar “seriosament” i amb mesures que es puguin implementar de manera immediata.

L’integrant de la coordinadora per l’habitatge, Joan Ramon Crespo, ha destacat que el fet que el volum de persones que surten al carrer cada vegada siguin més és un “missatge claríssim per al Govern” de què “hi ha una preocupació que cada vegada és més àmplia i que no deixa de créixer” i que, per tant, cal que es prenguin “mesures (…) no solament valentes sinó que també puguin ser retroactives”. Crespo ha destacat que un cop s’ha fet aquestes tres protestes ara cal una “reflexió” destinada a “plantejar reivindicacions més concretes”, és a dir, que les noves accions estarien lligades a qüestions concretes a reivindicar a l’executiu. Quant a les pròrrogues al lloguer, ha destacat que “fa la sensació que s’ha fet una llei per fer-nos callar” però ha lamentat que els darrers anys s’impulsen lleis que “ni s’apliquen adequadament, ni es controlen adequadament, ni s’amplien adequadament” i, per tant, es tracta d’accions “insuficients”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play