menu Home
AndorraGeneralPólitica

Units per Ordino proposa deslliurar terreny públic per construir pisos de lloguer assequible

Ràdio Valira | 7 de desembre de 2023

“L’habitatge és la principal preocupació que té la població i hem de buscar solucions. Aquesta és la cançó que tots anem cantant, però Units per Ordino proposa accions tangibles i reals”. Així ho ha expressat el número set de la llista, Pere Mas.

D’aquesta manera, la proposta de la llista encapçalada per Enric Dolsa és deslliurar terreny públic i, un cop definits els projectes corresponents, parlar amb els diversos bancs del país per negociar finançament a 25 anys. La fórmula de retorn d’aquest finançament que proposa Units per Ordino és “anar pagant el deute amb els lloguers que es vagin cobrant. Es tractaria de lloguers assequibles que quadrin amb les expectatives econòmiques de les famílies i a la vegada que permetin el retorn i anar eixugant gradualment aquell finançament”, tal com ha manifestat Mas.

El número set de la llista ordinenca ha volgut deixar clar que “parlem i destaquem, sempre, que els pisos han de ser per a famílies, per a la gent d’Ordino, en primer lloc, i per a la gent del país, però no per a especuladors ni persones que tenen possibilitats d’acudir al mercat ordinari als preus de mercat”.

Mas ha llençat un missatge d’unificació o una recomanació dirigit a la resta de comuns en què ha convidat la resta de parròquies a estudiar fórmules similars o la mateixa per a poder, entre tots posar al mercat un nombre de pisos que permeti, per efecte de les lleis d’oferta i demanda augmentar l’oferta i provocar un cert efecte de rebaixa de preus al mercat, més enllà del mateix habitatge fet per les corporacions.

Finalment, preguntat sobre si és l’executiu qui hauria d’encarregar-se d’aquesta qüestió, Mas ha afirmat que “el Govern ja arriba tard, aquest problema ja fa temps que es veia venir, és un problema greu que requereix solucions immediates. Si bé és cert que ens hem d’implicar tots, el Govern fa massa temps que ho parla, però no ha executat solucions”.

El nombre de pisos que es construiran ja el va explicar Dolsa en el debat electoral de dimarts, quan va dir que es podrien fer fins a 200 pisos de lloguer assequible.

Mas ha entrat al detall, apuntant que “aquesta afirmació i proposta que portem al programa és una declaració de màxims. És una forma de mirar àmpliament la solució. No vol dir que hagin de ser 200, poden ser 150 o els que es pugui. Però una cosa està clara, si mires petit i poc, és fa poc o res. I si es mira ampli, en gran, llavors és molt més fàcil arribar a fer coses… potser tot no, però molt sí. Aquesta és la filosofia”.

Sobre qui podrà accedir a aquests habitatges, el candidat ha explicat que es destinaran, com a punt de partida, a persones que faci cinc anys que resideixen a la parròquia, persones que hagin hagut de marxar d’Ordino pels elevats preus de lloguer, joves que es vulguin emancipar, padrins que amb les pensions que tenen no poden arribar a final de mes i famílies ordinenques.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play