menu Home
AndorraGeneralPólitica

Andorra i la Comissió Europea conclouen la negociació política “a satisfacció” de les dues parts

Ràdio Valira | 7 de desembre de 2023

Andorra i la Comissió Europea han conclòs la negociació política “a satisfacció” de les dues parts tal com ha anunciat aquest dimecres el cap de Govern, Xavier Espot, que ha destacat que entre aquest dimarts i dimecres s’ha dut a terme la darrera ronda de negociació. D’aquesta manera s’han tancat els aspectes tant de l’àmbit bilateral com multilateral “que quedaven pendents” i tal com ha remarcat el cap de Govern ha “reeixit en el sentit que, a grans trets, les grans línies polítiques d’aquest acord, estan negociades i no tancades, però, en tot cas, molt ben perfilades” i és que a partir d’ara “s’inicia un treball més fi, de redacció de l’acord, d’aclariment d’aquells aspectes que puguin ser dubtosos, però sense posar-se en entredit aquelles grans línies polítiques i havent-se respectat evidentment, en totes i cadascuna d’aquestes grans línies polítiques les línies vermelles que ens havíem imposat al principi de la negociació”. Per aquest motiu, Espot ha subratllat que “és un dia important per a Andorra” perquè “el que s’ha assolit després de nou anys de negociació és una fita positiva, és la clau de volta del nostre procés de diversificació econòmica i apuntalar-la a la prosperitat econòmica i social del nostre país en els decennis vinents”.

És previst que la setmana que ve, concretament dimarts, tingui lloc un acte “més formal” a Brussel·les en el que també participarà San Marino i durant el qual s’entrarà molt més al detall de l’acord. Ara la idea és poder-lo rubricar abans no finalitzi el mandat de la Comissió Europea, és a dir, entre els mesos d’abril o maig, i fins a aquella data hi haurà tres o quatre mesos per acabar de redactar l’acord. En aquest sentit, Espot ha destacat que seran qüestions de detall en les quals s’entrarà, però que hauran “d’obeir ben bé a aquelles línies polítiques que s’han pactat”. A partir del moment que es contrasigni l’acord, “com a mínim”, s’obrirà un període de sis mesos per “poder preparar el referèndum (que es faria cap a finals del 2024 o principis del 2025) durant el qual el cap de Govern ha manifestat que vol fer “un gran debat nacional a tots els nivells, no només en reunions de poble, sinó en reunions específiques amb els sectors econòmics del país, amb els actors socials, amb el teixit associatiu, amb el tercer sector, i intentar, en la mesura del possible, arribar ja no als 40.000 electors o gairebé a 40.000 electors, sinó a les 80.000 persones que viuen en aquest país” per exposar-los què suposarà aquest acord d’associació.

Tot i que no ha volgut entrar en el detall de l’acord ja que ha manifestat que s’explicarà abastament el dimarts que ve, Espot ha destacat que s’ha acceptat el període transitori que Andorra demanava en matèria de telecomunicacions i també que “no hi hagi un mètode específic per al ‘roaming'” i que en tot cas ja es pactarà “més endavant i d’acord amb unes premisses favorables” per a Andorra. I en matèria de serveis financers, i tal com ja s’havia manifestat, s’incorpora “aquells grans aspectes” que per a Andorra “eren essencials” per a “l’estabilitat del sistema” com és l’eliminació de l’absència de reciprocitat; més participació dels òrgans de supervisió nacionals en el procés de supervisió del sistema financer i la clàusula de salvaguarda “temperada” a quinze anys de període transitori. Amb això, i el fet que el copríncep francès tingui el “ferm compromís” de poder negociar amb el banc de França l’accés a mecanismes de liquiditat “globalment en ressurt un protocol de serveis financers adequat”, en paraules d’Espot.

El cap de Govern ha manifestat que els membres del pacte d’estat ja han estat informats d’aquests aspectes i ha afegit que es farà una reunió de “restitució fil per randa” a tots els agents econòmics i socials perquè en puguin tenir tota la informació.


 • Ara en directe
 • PROPERAMENT • cover play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • play_circle_filled

  RAC1
  Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play