menu Home
AndorraGeneralPóliticaSocietat

La xarxa d’empreses inclusives dona feina a 41 persones amb diversitat funcional

Ràdio Valira | 6 de desembre de 2023

La xarxa d’empreses inclusives ja dona feina a 41 persones en el marc de 40 companyies. Davant aquesta xifra, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, anima les empreses a contractar persones amb diversitat funcional i a seguir “l’exemple” de les que ja han fet el pas de formar part d’aquest programa. Ho ha fet en el marc de la signatura del conveni amb quatre noves empreses que donaran feina a quatre persones. Es tracta de Grup Heracles, Pirinenca de serveis, S.A. i Construccions i Edificacions les Valls S.A.U. (Cevalls); Knowza S.A.U. i Activitats Comercials Andorranes S.A.U.

Actualment, hi ha 77 persones amb diversitat funcional que busquen una feina i Marsol ha destacat que l’experiència d’empreses que ja formen part de la xarxa ha de servir per animar que cada vegada siguin més les que integrin a les seves plantilles una persona amb diversitat funcional. La titular de Treball ha reivindicat que cal “visibilitzar” encara més que “poden fer tasques al mercat ordinari” de treball i ha recordat que des d’Ocupació es disposa d’un equip de cinc persones que treballen per aquesta integració, sovint fins i tot anant a veure les empreses per exposar-los el programa que es va posar en marxa el 2017 i que des de llavors ha integrat 42 empreses que han creat 43 llocs de treball.

La ministra de Treball ha detallat que un total de 103 persones amb diversitat funcional estan integrades al mercat laboral (18 de les quals al Govern o als comuns), entre les quals les 41 que estan contractades en el marc del programa d’empreses inclusives. Cal recordar que les empreses de la xarxa poden optar a una subvenció de 4.800 euros per dotze mesos de contracte. En aquest sentit, també, Marsol ha detallat la voluntat que els contractes es puguin prorrogar més enllà dels cinc anys actuals a través d’una addenda que el prorrogui d’any en any.

La directora del departament legal de les empreses Knowza S.A.U. i Activitats Comercials Andorranes S.A.U., Melanie Cachafeiro, ha explicat que van fer una “prova pilot” al seu centre de Sant Julià de Lòria i que el 2025 el projecte s’ampliarà i que, per tant, incorporen una persona per fer tasques de reposició. Cachafeiro ha “animat” altres empreses que “facin el mateix” que estan fent ells. Al seu torn, la directora de Recursos Humans de Grup Heracles, Cristina Homar, ha explicat que “fa anys” que treballen en el marc de la xarxa d’empreses inclusives i que de fet, quan tenen una vacant, sempre miren si hi ha algun perfil que s’hi adigui. En aquests anys han tingut diferents perfils entre els quals operaris i administratius i ha subratllat que sempre han tingut “sort”, ja que la inclusió ha funcionat bé. De fet, remarca que els treballadors de l’empresa estan implicats en donar “suport” als empleats amb diversitat funcional.

Un equip de cinc persones del servei d’Ocupació estan destinades a aquest programa, dues de les quals són orientadors laborals; dos preparadors i un prospector i és que tal com ha detallat Marsol, es busca una empresa en què les persones amb diversitat funcional puguin treballar i es mira de trobar el perfil més adient entre els candidats i a banda se’ls “prepara” perquè aquesta inclusió sigui exitosa.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play