menu Home
AndorraGeneralPóliticaSocietat

Les organitzacions internacionals exigeixen canvis en el codi penal andorrà desprès del judici contra Mendoza

Ràdio Valira | 5 de desembre de 2023

Representants d’Amnistia Internacional, del Center for Reproductive Rights i de Women’s Link han comparegut aquest dilluns després del judici contra Vanessa Mendoza per exigir canvis en el codi penal andorrà. Concretament, les organitzacions internacionals han demanat la derogació de l’article 325, el qual fa referència als delictes contra el prestigi de les institucions, i també la revisió dels articles relatius a delictes per difamació per tal d’adaptar-los a la normativa europea, ja que a hores d’ara, tal com ha exposat la representant d’Amnistia Internacional, Mònica Costa, “Andorra no compleix”.

Durant el seu relat, Costa ha assegurat que “aquest judici no s’hauria d’haver donat” tenint en compte que Vanessa Mendoza “és una defensora dels drets humans i no ha comès cap delicte”. En aquest sentit, ha sentenciat que les declaracions fetes per la presidenta d’Stop Violències en el marc del comitè de l’ONU per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) estan emparades “pel dret a la llibertat d’expressió i ens sembla incomprensible que una activista vagi a les Nacions Unides a compartir una informació sobre la situació dels drets humans a Andorra […] i que surti amb una denúncia del Govern”. També ha volgut deixat clar que tot el procediment judicial ha començat per la denúncia de l’executiu, tal com ha quedat clar, ha dit, durant el judici d’aquest dilluns al matí.

Sobre l’article 325 del codi penal, ha posat en relleu que “considerem que ha de ser derogat” tenint en compte que “és un article sobre difamació que el que fa és protegir les autoritats i evitar la crítica legítima de les activistes”. De fet, ha recordat que aquesta no és la primera vegada que des de l’organització es fa aquesta demanda i s’ha felicitat que, gràcies a la “pressió internacional”, s’aconseguís exculpar Vanessa Mendoza d’altres dos delictes que comportaven penes de presó. Tot i això, ha afegit, “segueix sent igual de preocupant que l’article 325 encara estigui al codi penal i que serveixi per minar la llibertat d’expressió de la Vanessa”.

Així mateix, ha afirmat que el que va fer Stop Violències el 2019 “és una feina habitual de la societat civil […] i realment ens segueix sorprenent la resposta del Govern, que no acaba d’entendre com funcionen aquests mecanismes i el valor que tenen per a la defensa dels drets humans”. En resposta als mitjans de comunicació, la representant d’Amnistia Internacional ha asseverat que la presidenta d’Stop Violències “ha obert els ulls a les organitzacions internacionals, que potser posàvem menys atenció al que estava passant a Andorra”. Amb independència de com es resolgui el cas, “seguirem preocupades per la prohibició total de l’avortament”. Com a Amnistia Internacional, a més, Costa ha explicat que també es posarà èmfasi en altres problemàtiques que veuen al país com ara els delictes per difamació o els límits de la llibertat d’expressió.

Malgrat que en un inici no ha volgut manifestar-se, Vanessa Mendoza ha agafat la paraula per visibilitzar que “el que hem estat fent dins de casa” està tenint “unes conseqüències” a l’exterior. “El problema del Govern és que la gent reclama drets que aquí dintre de casa no estem veient”, ha dit. Preguntada per si el judici serà un punt d’inflexió, només ha detallat que, com a organització, “continuarem treballant com ho hem fet fins ara” i en col·laboració amb les entitats internacionals. “No hem de tenir por. Han volgut que tinguéssim por i que estiguéssim callades, i no només no hem callat, sinó que hem trobat aliades perquè no hem d’estar callades davant de la violència”, ha conclòs.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play