menu Home
AndorraGeneralSocietat

El Govern aclareix que “la situació processal de Mendoza no obeeix en cap cas a la seva militància”

Ràdio Valira | 5 de desembre de 2023

El Govern ha emès un comunicat aquest dilluns per aclarir, a petició de diversos mitjans de comunicació internacionals, la situació processal de Vanessa Mendoza Cortés, presidenta d’Stop Violències. Així, recorden que l’executiu va posar en coneixement de la fiscalia unes manifestacions públiques que la presidenta d’Stop Violències va realitzar el 23 d’octubre del 2019 durant la presentació d’un informe al Comitè de l’ONU per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW) durant l’examen del IV informe periòdic de seguiment d’Andorra. Mendoza va acusar “falsament i sense proves”, a criteri del Govern, “als funcionaris dels serveis socials”. Recorden que va acusar-los de forçar a noies menors d’edat embarassades i sense recursos a tenir els seus fills i donar-los posteriorment en adopció; de portar a terme retirades massives de menors per motius econòmics; d’exercir violència estructural i de gènere implícita i explícita cap a les dones filles d’immigrants, o d’incapacitar legalment les dones que han avortat sota el pretext que són pobres, fent-les viure en una constant esquizofrènia i en un estat pervers de violència, subtil i devastador. Arran d’aquestes manifestacions, la fiscalia general va interposar una denúncia contra Mendoza, i acabada la instrucció, el batlle va dictar un aute de processament contra ella acusant-la d’un delicte contra el prestigi de les institucions (article 325 del Codi Penal).

Així doncs, “la situació processal de Mendoza no obeeix en cap cas a la seva militància, legítima i admesa en dret a Andorra, ni a la seva defensa del dret a l’avortament lliure de les dones a Andorra, la qual cosa està emparada i protegida pels drets fonamentals d’associació i a la llibertat d’expressió que estableixen els articles 17 i 12 de la Constitució, respectivament”, incideixen des de l’executiu.

L’acció promoguda per la fiscalia general -en l’escrit de qualificació provisional de la qual no sol·licita en cap cas una pena de presó, sinó d’inhabilitació i de multa econòmica- “no té com a objecte la represàlia o la intimidació de Mendoza, sinó la defensa de la integritat i el bon nom dels treballadors dels serveis socials del Govern d’Andorra, arran d’unes manifestacions que no obeeixen a la realitat i que s’ha entès que excedeixen els límits que qualsevol estat de dret i democràtic estableix en l’exercici del dret a la llibertat d’expressió”, remarquen des de l’executiu.

“En tot cas, el Govern ha manifestat i evidenciat el seu compromís amb els diferents mecanismes i instruments de seguiment dels drets humans, tant en el marc de l’Organització de Nacions Unides com del Consell d’Europa, i per tant ha informat i comunicat regularment als comitès, relators i comissaris de drets humans respectius de les accions dutes a terme en el cas que ens ocupa”, afegeixen en el mateix comunicat.

La interrupció voluntària de l’embaràs a Andorra
El Govern recorda que “treballa per adequar les normes i la pràctica sobre la interrupció voluntària de l’embaràs a l’evolució de la societat andorrana, que anhela la igualtat plena i efectiva entre dones i homes”. Per això, posen en relleu la creació del Servei públic d’atenció integral a les dones (SIAD) que ofereix assessorament i acompanyament professional, gratuït i confidencial, a les dones que decideixen interrompre voluntàriament l’embaràs, i que permet derivar-les a centres mèdics de referència dels països veïns.

A més, des de fa un parell d’anys es treballa en una modificació del Codi Penal que estableixi l’exempció de responsabilitat penal a les dones que decideixen interrompre voluntàriament el seu embaràs fora d’Andorra, la qual cosa permetria també el reemborsament econòmic de la intervenció mèdica per part de la seguretat social andorrana. Aquesta solució suposaria “un avenç cabdal en el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones al Principat, i alhora permetria mantenir l’estructura institucional andorrana que gaudeix d’un suport molt ampli entre la ciutadania i que ha permès la pau, la independència i la pervivència d’Andorra durant més de set segles”, assenyalen. L’executiu confia que l’exempció de responsabilitat penal esmentada farà factible la possibilitat de rescabalar econòmicament les persones qui decideixin interrompre l’embaràs i no disposin de recursos suficients.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play