menu Home
AndorraSocietat

AM.- L’ONCA proposa un nou cicle per promoure la música clàssica i el patrimoni

Ràdio Valira | 14 de setembre de 2023

Andorra la Vella.- Neix un nou cicle, ’30 anys de clàssica’, una proposta de la Fundació ONCA en col·laboració amb el Govern que té com a objectiu “promoure la música clàssica” i el patrimoni i “mostrar que l’ONCA ha estat i és una plataforma que ajuda a professionalitzar” els músics del país, tal com ha destacat la cap de producció de la Fundació ONCA, Teresa Areny. Aquest cicle, que coincideix amb el 30è aniversari de l’ONCA, proposa set concerts en format de cambra protagonitzats per tretze artistes del país que actuaran en format de duo a l’excepció de Carolina Bartumeu, que ho farà sola, i que recorrerà set esglésies i monuments de les set parròquies. Aquesta proposta s’emmarca en la cinquena edició del ‘Canya als museus’, que fins al mes de febrer oferirà diverses propostes per a tots els públics. Tal com ha comentat la cap d’àrea de Museus i Monuments del Govern, Rut Casabella, la programació té tres pilars un dels quals seran els concerts de l’ONCA, un altre el Festival del postal (un seguit de propostes abans de la transformació del museu postal de físic a digital) i la resta d’activitats com tallers de còctels, rutes, visites guiades o xerrades.

Areny ha emfasitzat que dins aquest cicle de set concerts també hi hagi un espai per a la Jonca, per mostrar aquest vessant de plataforma per als joves talents que és l’ONCA. Així, un duo format per Esteve Ticó i Paula Gonzàlez de Alaiza seran els encarregats de donar el tret de sortida al cicle, el dissabte 23 de setembre a les 12 hores a les Bons. Areny ha recordat que Ticó és l’últim dels músics que s’ha professionalitzat després d’haver fet els estudis al Liceu de Barcelona i que Gonzàlez de Alaiza també vol seguir aquest camí de professionalització. El mateix dissabte, a les 19 hores, el duo de violoncels integrat per Jordi Claret i Manuel Martínez del Fresno actuaran a Sant Joan de Caselles. L’endemà, diumenge 24, el duo de violí i viola integrat per Sergi Claret i Laura Bosch actuarà a Sant Martí de la Cortinada a les 19 hores. Ja a l’octubre el duo de vent format per Ester Sánchez i Unai Gutiérrez oferirà un concert el dissabte dia 7, a Sant Serni de Nagol a les 12 hores. El mateix dia a les 19 hores serà el torn del duo Dolce Corda d’Àlex Arajol i Jordi Albelda, a l’església de santa Coloma a les 19 hores. L’endemà, diumenge 8, Carolina Bartumeu tocarà a Sant Climent de Pal a les 12 hores i el cicle es clourà el 15 d’octubre amb el duo de violoncel i violí integrat per Francesc Planella i Mireia Planas, que actuaran a les 12 hores a sant Miquel d’Engolasters. Tots els concerts aniran precedits, mitja hora abans, d’una visita guiada. Es tracta d’actuacions gratuïtes però per a les quals caldrà reservar prèviament.

Tal com ha incidit la cap de producció de la Fundació ONCA, seran repertoris d’una hora “marcadament clàssics” perquè el que es vol és que “el públic reconegui” la música per fer-lo “entrar” precisament en aquesta música.

Casabella ha detallat que el cicle de l’ONCA s’inclou en el ‘Canya als museus’ que aquest any estarà molt marcat pel Festival del postal. Així, al mes de desembre es preveuen visites guiades, una xocolatada popular i un taller infantil en aquest espai. També tindrà un protagonisme especial la xerrada de Marta Planas, que va ser una de les impulsores d’aquest museu i que explicarà la seva història el 14 de desembre a les 19 hores. La cap d’àrea de Museus i Monuments del Govern, ha destacat que totes aquestes propostes serviran per fer el comiat del museu postal en format presencial i celebrar la seva arribada al món digital. Ha recordat també que l’espai que ara ocupa el museu es destinarà a acollir les mostres de l’Era de Casa Rossell, que fins ara només ocupaven una planta. I ha incidit que el nou postal digital permetrà veure la col·lecció de segell i objectes de manera “inclusiva i accessible”.

Casabella ha incidit en el fet que algunes de les propostes que s’han programat en el ‘Canya als museus’ es repeteixen respecte d’altres anys, ja que la gent les demana, com per exemple el taller de còctels al Museu Nacional de l’Automòbil que està prevista el dissabte 21 d’octubre a les 21 hores.

També ha subratllat que una novetat d’aquest cicle és que els usuaris del Carnet Jove podran gaudir de totes aquestes propostes de manera gratuïta, ja que algunes són de pagament.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play