menu Home
Andorra

Trobar un espai per comunicar-se i crear un vincle, les claus per una bona relació entre pares i fills

Ràdio Valira | 20 de gener de 2023

Andorra la Vella.- El Centre de congressos d’Andorra la Vella ha acollit aquest dijous al vespre la presentació del documental que narra l’evolució del projecte social adreçat als adolescents i les seves famílies per donar eines als pares per entendre millor les necessitats, el ritme i les emocions dels fills joves. D’aquesta manera, el psicòleg Tomàs Navarro, qui ha col·laborat, juntament amb el Servei de joventut del comú de la capital, amb la iniciativa SomiLab, ha exposat que és necessari trobar un espai per comunicar-se i crear un vincle entre pares i fills per gaudir “del millor de la paternitat” i tenir una bona relació.

Navarro ha explicat que el desenvolupament del projecte, que es va iniciar el 2021, ha estat “rodat” i en tot moment s’han trobat sinergies entre ambdues parts implicades i ha puntualitzat que el contacte i, sobretot, la comunicació en un entorn extern al familiar han permès que pares i fills connectessin. “Cal crear i cuidar el vincle i trobar espais, on sigui, per cultivar una bona relació”, ha dit.

Per la seva banda, la Sofia i l’Ainhoa, dues de les joves que han pres part de la iniciativa, han celebrat la seva participació afirmant que els ha permès aprendre com a filles i com a pares i mares. “Ha estat una experiència molt interessant perquè hem tingut l’oportunitat de parlar amb dues generacions diferents amb punts de vista diferents”, han assenyalat. I han comentat que, tot i que pares i fills tenen models de vida diferents, el SomiLab els ha descobert que “parlant i treballant una mica” es pot millorar la convivència.

En la mateixa línia, Camino Martín, una de les mares del projecte, ha exposat que l’experiència ha estat “molt enriquidora” perquè, malgrat que en molts moments els pares “pensem que sabem com són els fills perquè nosaltres també hem estat joves”, la iniciativa els ha acabat de mostrar que la vida ha canviat i cal redescobrir els neguits i qüestions que tenen avui dia els joves. “No existeix una vareta màgica per millorar les relacions, però amb la comunicació hem vist que ells estan igual que nosaltres i que també s’adonen de la situació en la qual ens trobem els pares”, ha apuntat.

Finalment, el conseller de Joventut i Esports del comú, Alain Cabanes, ha fet una valoració molt positiva del projecte i ha avançat que, davant l’èxit, la voluntat és treballar en la realització d’una segona edició per continuar oferint un espai a pares i fills per comunicar-se i créixer en l’àmbit personal. “Tothom s’ho ha passat molt bé i ha estat molt profitós”, ha expressat.

Cal recordar que SomiLab és un experiment vivencial amb la participació de 9 pares i mares i 10 adolescents que s’han prestat durant diverses setmanes a reflexionar sobre les relacions que tenen amb els seus respectius fills o progenitors, un procés dut a terme durant la primavera passada i que s’ha enregistrat en vídeo. La presentació pública d’aquest vídeo ha de facilitar la promoció de la plataforma SOMi així com el Servei de Joventut, però també pretén ser una eina per despertar consciència sobre la importància de fomentar una convivència sana en el nucli familiar que afavoreixi el desenvolupament dels adolescents.

El projecte SOMi

SOMi és una plataforma que serveix tant a les famílies com als joves per obrir un canal de comunicació de qualitat a la família, crear o millorar el vincle afectiu en el nucli familiar i acompanyar, educar i guiar els adolescents.

A través d’aquesta plataforma s’ofereix un espai virtual amb càpsules formatives per a famílies i joves, però també amb articles, vídeos, exercicis, directes d’Instagram, activitats presencials i consultes d’informació. Tots amb el mateix contingut, però adaptat per famílies i joves que es pot consultar a: https://andorralavella.ad/joventut/somi.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play