menu Home
AndorraEconomiaPolítica

Una investigació de RAC1 apunta que Rajoy i el Govern de Martí haurien pactat intervenir la BPA

Ingrid Monreal | 7 d'abril de 2025

L’expresident espanyol Mariano Rajoy es veu cada cop més involucrat en la caiguda del banc BPA, amb noves proves que indiquen la seva autorització d’una operació per desmantellar l’entitat financera entre el 2014 i el 2015. Segons una sèrie de correus electrònics a què ha tingut accés l’emissora RAC1, Rajoy, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i l’excomissari José Manuel Villarejo haurien estat implicats en una trama per prendre el control de suposats comptes vinculats a l’independentisme català.

Els missatges revelen que Rajoy hauria pactat amb l’aleshores cap de Govern d’Andorra, Toni Martí, la intervenció de la BPA per accedir a informació confidencial sobre els comptes d’independentistes. RAC1 explica que els informes secrets de Villarejo van influir en la creença que l’independentisme amagava milers de milions d’euros a Andorra, que es destinarien al finançament de la futura República Catalana. Així, l’operació hauria comptat amb la complicitat dels Estats Units.

Segons aquests informes, Villarejo i la denominada “policia patriòtica” haurien treballat a Andorra des de finals de 2012, manipulant informació i utilitzant l’extorsió per descobrir on s’amagaven els diners dels líders independentistes. Això inclou la captació de la famosa imatge de la família Pujol amb comptes a Andorra, que va ser posteriorment confirmada per Jordi Pujol.

Els correus revelen també que un espia del CNI va enviar una comunicació a Villarejo, en la qual s’indicava clarament que se seguien ordres directes de Rajoy, identificat com a ‘PG’ (president del govern). Els missatges mostren com es va planificar la intervenció del banc per desmantellar-lo i obtenir dades sobre els clients.

Un dels aspectes clau de l’operació va ser aconseguir la complicitat dels Estats Units per posar en marxa una alerta financera contra la BPA. RAC1 assegura que es va informar el secretari del tresor nord-americà sobre suposades activitats de blanqueig de diners per part de la BPA, implicant-hi diners provinents de Veneçuela, el càrtel de Sinaloa, la màfia xinesa i oligarques russos. Quan el 10 de març del 2015, l’Oficina de Control dels Delictes Financers dels EUA (FinCEN) va emetre l’avís, els governs espanyol i andorrà van aconseguir el pretext necessari per intervenir el banc.

Arran d’aquestes informacions publicades, tant Higini Cierco i com Joan Pau Miquel han expressat satisfacció. Tots dos han denunciat que ningú els va reconèixer la presumpció d’innocència i que, des d’un primer moment, “van criminalitzar tant l’entitat com els seus gestors”. Els dos dirigents de la BPA han denunciat que no van rebre cap mostra de solidaritat a Andorra. Malgrat tot, esperen que ara les noves informacions tinguin alguna repercussió.

Una de les possibles vies que s’obren ara és la d’interposar noves querelles. Joan Pau Miquel ha confirmat als micròfons de RAC1 que tenien sospites de la implicació de l’expresident espanyol Mariano Rajoy, de manera que la informació no els ha sorprès.

Encara que vulguin ampliar les causes per coaccions, Cierco defensa que han estat “extraordinàriament generosos i magnànims” i, precisament per això, han proposat a l’estat andorrà renunciar a possibles compensacions econòmiques a canvi que facin una llei d’amnistia i hi hagi un oblit. Fins ara, però, els grups que donen suport al govern andorrà ho han rebutjat.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play