Espot: “No som conscients del que tenim i l’impuls de fora ajuda a desenvolupar-ho”

Andorra busca un punt d’equilibri entre la protecció dels interessos nacionals i l’obertura a noves oportunitats econòmiques, un enfocament ue s’ha destacat al Forbes Andorra Economic Summit 2025. L’objectiu principal, segons ha destacat el cap de Govern, Xaveir Espot, és créixer de manera sostenible, amb un clar enfocament en la diversificació dels mercats per “evitar caure en l’aïllacionisme”.
En aquest sentit, ha remarcat que la societat té una tendència a ser humils, a cercar la subsistència en l’alta muntanya, però, de vegades, “no som conscients del que tenim i l’impuls de fora ajuda a desenvolupar-ho”.
Espot ha insistit que la solució als grans reptes econòmics, com el de l’habitatge, no passa per tancar l’economia, sinó per “atreure sectors que contribueixin al creixement i a la sostenibilitat, tot mantenint la identitat i les tradicions andorranes”.
El líder de l’executiu ha subratllat la importància d’un model econòmic obert i dinàmic, basat en la diversificació, que ajudi a desencadenar l’estabilitat i a resoldre problemàtiques de llarg termini.
Aquest enfocament va ser compartit pel president de SpainMedia, Andrés Rodríguez, que ha destacat el gran potencial de Andorra per explotar nous mercats internacionals. “El repte que té Andorra és cercar nous mercats fora, mantenint l’essència, personalitat i les tradicions, no només traient negocis aquí, sinó també cercar-ho fora” ha exemplificat.
De fet, Rodríguez creu que el país és “molt especial”, ja que està envoltat de muntanyes i països d’una Europa que està en definició, però això no l’exempta de tenir personalitat pròpia i una indústria turística, bancària i d’altres sectors interessant. “És un país que la gent encara ha de descobrir” ha incidit. A més ha destacat que els moments de crisi poden ser vists com a moments d’oportunitat, ja que els espais oberts per canvis globals poden ser aprofitats per créixer i consolidar-se.
En un altre ordre de coses, Espot ha respost a les preguntes sobre l’impacte de la recent decisió dels Estats Units de posar “una pausa” als aranzels durant tres mesos. El cap de Govern ha reconegut que una mesura d’aquest tipus pot afectar a l’economia andorrana, especialment en els sectors vinculats al turisme.
“Si els Estats Units decideix augmentar els aranzels i, com a resposta, Europa també ho fa, això impacta en la nostra economia” ha destacat, afegint que, tot i que no hi hagués cap acord duaner, també afectaria perquè es notaria “a les butxaques dels turistes i visitants, sobretot francesos i espanyols”, la qual cosa repercutiria en el sector turístic andorrà.
Espot ha insistit que, tot i la importància d’aquesta mesura, el país ha de continuar treballant per diversificar les seves relacions econòmiques i no dependre només d’un sol sector.
Aprofitant l’ocasió, Espot també ha aclarit algunes qüestions sobre la llei de nacionalitat, responent a rumors sobre possibles canvis. Ha deixat clar que els 20 anys per obtenir la nacionalitat andorrana es mantenen vigents, tot i que s’està treballant per permetre la suma de períodes discontinus, com els períodes de temps viscuts fora del país per causes personals.
Així, es vol garantir que les persones que han estat realment vinculades al país no perdin els seus drets. Espot ha recalcat que, malgrat les recomanacions del Consell d’Europa de reduir el termini, el model de nacionalitat de Andorra es basa en les realitats del territori i les seves necessitats.