menu Home
Pólitica

Molné assegura que l’acord d’associació no fomentarà un increment de la població

Ingrid Monreal | 17 de gener de 2025

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ha assegurat que el sistema de quotes de residència acordat amb la Unió Europea és una mesura conservadora destinada a controlar la pressió demogràfica i evitar increments desmesurats de la població.

Segons Molné, la implementació del sistema garantirà una reducció significativa dels permisos de nova residència. “Hi ha clàusules de salvaguarda, si mai el nombre d’autoritzacions de ciutadans de la UE fan que tinguem els serveis públics tensionats o fan pujar l’atur, es pot posar en suspens la lliure circulació de persones”, ha relatat Molné, que ha afegit que el mecanisme jurídic és “molt garantista i ens permet tenir una eina per controlar la pressió demogràfica”.

Concretament, Molné calcula que es passarà dels 2.033 permisos concedits el 2023 a un mínim de 350 anuals que estableix l’acord. La ministra ha explicat que l’acord inclou clàusules de salvaguarda que permetran suspendre la lliure circulació de persones si es detecta una tensió excessiva en els serveis públics o un increment de l’atur. En aquest sentit ha qualificat el mecanisme jurídic com a molt garantista per preservar l’equilibri demogràfic.

Malgrat les garanties defensades pel Govern, des del partit Concòrdia han expressat dubtes sobre l’impacte del sistema. El president de la formació, Cerni Escalé, ha advertit que l’acord d’associació amb la UE fomenta un creixement continuat de la població, ja que no permet reduir el nombre mínim de permisos de residència i treball.

Segons Escalé, es preveu un increment del 7% en permisos de treball de llarga durada, així com un creixement del 5% en permisos de menys de dotze mesos i del 2,5% en permisos per a persones sense treball. Escalé ha subratllat que aquestes xifres suposen, només en el primer any, l’atorgament de 426 nous permisos de residència, un augment que considera preocupant.

En resposta a les crítiques, Molné ha destacat que les quotes de residència es renoven anualment perquè Andorra necessita mà d’obra per cobrir les necessitats empresarials. En aquest sentit, la ministra ha afirmat que no és un problema que s’hagin d’acceptar un mínim de persones provinents la Unió Europea. “Ningú obligarà les persones de la Unió Europea a venir a viure el país, vindran si voldran i també pot ser que no hi arribem en aquest mínim que s’ha pactat”, ha esmentat Molné. La titular d’Interior ha recalcat que la mà d’obra no és una cosa negativa, sinó que és “riquesa” per “crear creixement, un creixement sostenible”.

D’altra banda també us direm que l’executiu descarta implementar la vinyeta a “curt termini” per aquells vehicles estrangers que visitin el país. El ministre de Turisme Jordi Torres ha argumentat que ara mateix “no estem prou madurs per treballar en aquesta mesura” perquè si no és un sistema molt ben definit i sofisticat podria “generar més cues” per entrar en el principat.

Amb tot, Torres ha explicat que s’està plantejant aplicar taxes turístiques dinàmiques en èpoques de màxima afluència de turistes. Així doncs, s’ha encomanat un estudi a una empresa per valorar aquesta opció. En aquest sentit, la taxa tindria un cost més elevat en els mesos de gener, febrer o març, períodes en què hi ha més turistes al país.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play