Els aiguats de 1982 es podrien repetir, segons el geòleg Valentí Turu
Els aiguats com els de 1982 o episodis recents de gota freda podrien repetir-se a Andorra, segons ha advertit Valentí Turu, representant del Col·legi Oficial de Geòlegs d’Andorra. En la seva compareixença davant la comissió d’estudi per assegurar un creixement urbanístic sostenible, Turu ha destacat que el Principat és una zona amb “risc sísmic actiu” i vulnerable a inundacions, fent palesa la necessitat d’actualitzar els mapes de risc.
Tot i que les infraestructures actuals són més sòlides que el 1982, el geòleg ha expressat dubtes sobre si són suficients per mitigar tots els riscos. Així mateix, ha subratllat que cal conscienciar la població, especialment els nouvinguts, sobre com gestionar i reduir els perills.
“Davant del creixement de població, especialment dels nouvinguts, la millor informació per totes aquestes persones, inclòs per les existents, és com gestionar el risc, com mitigar-lo i de quina manera no ens hem d’exposar en una situació de risc per fer més perillosa la situació”, ha explicat Turu. El representant del gremi ha detallat que no s’han practicat simulacions sobre riscos naturals. Un aspecte que caldria fer per tal de “mirar de mitigar en gran manera la part que no es podria eliminar per infraestructures”, ha manifestat.
D’altra banda, Turu ha insistit en la necessitat de crear un cadastre públic d’inundabilitat i ha proposat la formació d’un Institut de Recerca especialitzat en l’estudi del sol. Actualment, molts estudis es fan a través d’empreses externes, fet que dificulta retenir el coneixement al país.
Turu també ha advertit que el creixement accelerat del PIB i de la població des de la pandèmia de la Covid-19 ha comprimit en 4 o 5 anys un procés que hauria d’haver durat dues dècades, generant conflictes en la gestió de recursos i augmentant la pressió sobre el territori. Això, segons el geòleg, fa encara més urgent adoptar mesures per garantir la sostenibilitat i la seguretat davant els riscos naturals.