menu Home
Societat

Andorra la Vella tindrà l’any que ve tota la xarxa d’aigua digitalitzada per aconseguir la “màxima eficiència”

Ingrid Monreal | 25 de novembre de 2024

L’any vinent el comú d’Andorra la Vella té previst comptar amb tota la xarxa d’aigua potable digitalitzada i sectoritzada. Així, els treballs per completar la fase dos de les intervencions que ja van començar en el passat mandat es completaran el 2025, fet que incrementarà l’eficiència de la xarxa. Les pèrdues passaran del 40% al 15-20%, una xifra que encara que pot semblar elevada el conseller de Serveis Públics, i de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Jordi Cabanes, destaca ja que suposa un indicador de “màxima eficiència”.

De fet, reivindica que el que ha impulsat el comú d’Andorra la Vella amb la digitalització de la xarxa és “un projecte per lluir-se” i pot ser un exemple del camí que “cal seguir per optimitzar” l’ús d’un recurs “preuat” que cada vegada serà més escàs.

Després que en el mandat anterior, concretament durant el 2023, es donés el tret de sortida a aquests treballs, que van suposar una inversió de 500.000 euros i l’actuació en diferents sectors, ara s’encara la segona, amb intervencions en vuit punts. Ara els treballs se centraran més en la part central de la parròquia i s’allargaran durant deu mesos. La inversió que farà el comú serà de 479.140 euros i és previst que no suposin gaires afectacions en la mobilitat, ja que “es busca amb l’empresa l’arqueta que tingui menys afectació”. Justament, ara l’adjudicatària que durà a terme les obres està buscant “l’arqueta que tingui menys afectació per a la ciutadania”.

Cabanes subratlla que amb aquesta digitalització de la xarxa el que s’aconsegueix és que aquesta sigui més eficient perquè es permet regular pressions, ja que no es necessita la mateixa a tota la parròquia, la qual cosa permetrà també menys pèrdues de càrrega i que la xarxa estigui menys estressada.

I és que fins ara si es detectava una fuita s’havia de tallar grans zones i ara s’acotarà molt més. A més, es podrà intervenir amb més celeritat, pel fet que amb la digitalització es podrà detectar de seguida que hi ha una fuita i, per tant, s’hi podrà donar “una resposta molt més ràpida” i, en definitiva, també s’aconsegueix un impacte en l’estalvi econòmic, perquè tota l’aigua que ara es perd es podrà estalviar i evidentment això tindrà efectes positius per a la sostenibilitat mediambiental.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play