Aquestes son les noves iniciatives per millorar l’atenció a les víctimes de violència de gènere

L’Institut Andorrà de les Dones, en col·laboració amb una dotzena d’entitats i institucions, ha anunciat una sèrie de mesures per reforçar l’atenció i protecció de les víctimes de violència de gènere. Aquestes iniciatives són el resultat del treball coordinat entre diversos agents implicats, com ara Justícia, Policia, psicòlegs i advocats, amb l’objectiu de millorar els protocols existents i implementar noves accions per garantir una atenció més eficaç.
La presidenta de l’Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera, ha explicar que aquest treball va començar el novembre de l’any passat amb la finalitat de millorar la coordinació entre tots els agents implicats perquè es van detectar alguns buits o mancances en alguns protocols. Amb aquestes novetats es busca protegir les víctimes.
Entre les novetats destaca la introducció d’un únic advocat que acompanyarà la víctima durant tot el procés judicial, evitant que aquesta hagi de repetir la seva experiència a diferents professionals. Segons Marga Martí, tresorera del Col·legi d’Advocats d’Andorra, això suposa un canvi significatiu respecte al model actual, que assigna diversos advocats en funció de la fase del procediment.
Per fer-ho viable, es planteja una formació especialitzada per als lletrats, un projecte que ja compta amb una sol·licitud de subvenció al Govern de cara al pressupost del 2025.
També s’ha proposat ampliar la preconstitució de la prova perquè les víctimes adultes només hagin de declarar una vegada, com ja succeeix en casos amb menors d’edat. Aquesta declaració es faria en una sala adjunta, acompanyada únicament per psicòlegs i l’advocat de la víctima, mentre que la resta d’actors judicials seguirien el testimoni en directe des d’una altra sala. L’objectiu d’aquesta acció, tal i com ha explicat el fiscal adjunt Ivan Alís, és afavorir la protecció de la víctima, evitant la revictimització.
Un altre àmbit d’actuació és la creació d’un protocol d’acollida a la Batllia, amb l’objectiu de proporcionar una atenció més propera i directa a les víctimes des del primer moment. Aquest projecte, que es troba en fase de desenvolupament, es preveu que estigui operatiu el 2025. “És un aspecte que les víctimes ens han demanat, arriben a la Batllia i es troben una mica desemparades”, ha afirmat Alís. A més, s’han dut a terme formacions per tenir el personal preparat en atendre aquest tipus de situacions.
A més, es reforçarà l’atenció psicològica, ampliant els recursos disponibles per assegurar un seguiment continuat a les persones que ho necessitin. També s’està treballant amb la Universitat d’Andorra per implementar una formació específica per a tots els professionals involucrats en processos de violència de gènere.
Aquestes accions responen a la necessitat de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, un aspecte clau identificat en les reunions de la Taula de Professionals d’Intervenció en Violències de Gènere.