Lladós, obert a un canvi en la regla d’or per poder gastar més quan l’economia no vagi tan bé
La reforma de la regla d’or ha centrat la compareixença del ministre de Finances, Ramon Lladós, davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, on ha exposat el projecte de llei de pressupost per al 2025. En aquest sentit ha assenyalat que seria positiu una reforma de la regla d’or que permetés l’Estat gastar més quan l’economia no vagi tan bé per poder ajudar empreses i assalariats.
Durant el debat, el ministre ha assenyalat que dos dels paràmetres de la regla d’or —el límit de dèficit i d’endeutament— continuen sent útils per mantenir la sostenibilitat financera del país. Tanmateix, altres aspectes, com el límit de creixement de la despesa corrent i el pes de la imposició directa, estan desfasats. Lladós considera que la modificació d’aquestes condicions hauria de permetre una resposta més efectiva davant les fluctuacions econòmiques sense comprometre el futur financer del país.
La necessitat de reforma ha motivat intervencions dels consellers generals. Cerni Escalé, el líder de de Concòrdia, ha criticat l’incompliment d’aquestes normes per part de l’executiu, considerant-ho “molt preocupant”, i ha demanat una solució immediata. Tant Escalé com Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, han proposat revisar la regla d’or per permetre que l’Estat pugui endeutar-se en situacions de dificultats econòmiques.
En resposta, Lladós ha defensat un enfocament prudent i consensuat que permeti polítiques econòmiques contracícliques, sempre amb l’objectiu de no “hipotecar el futur” ni generar un dèficit que acabin pagant les pròximes generacions.
En la mateixa sessió, el ministre ha presentat els comptes del Govern per a l’any 2025, que prioritzen l’habitatge, la salut, l’educació i les infraestructures. Ha justificat un augment en les partides de càrrecs de relació especial per l’actualització de l’IPC i la nova contractació de Miguel Ángel Pérez Carnicero, que supervisarà l’aplicació de la Llei de l’Auditoria amb un sou de 75.000 euros anuals.
Finalment, Lladós ha informat que el fons d’emergències del Govern, que es va esgotar durant la pandèmia, arribarà als 9 milions d’euros a finals d’any, mentre que les reserves internacionals en bancs d’Espanya, França i Holanda assoleixen els 270 milions d’euros, oferint així una protecció financera sense precedents per a Andorra.