menu Home
AndorraEconomiaSocietat

Homs sobre la ‘Trampa del fill’: “No és una trampa, és que som l’únic sector que continua intervingut”

Ingrid Monreal | 15 d'octubre de 2024

La situació de l’habitatge a Andorra s’ha convertit en un tema de creixent preocupació tant per a la població i les autoritats. Els darrers anys, el preu dels habitatges ha experimentat un fort augment, com mostren algunes dades fetes públiques fa unes setmanes pel portal immobiliari pisos.ad, que detallaven que el preu mitjà del lloguer se situa en 2.419 euros, mentre que el metre quadrat està a 22,75 euros.

A aquesta situació se sumen situacions com l’anomenada “trampa del fill”, en la qual els propietaris rescindeixen el contracte al·legant que necessiten el pis per a ús personal o familiar, per tornar a posar-lo al mercat a un preu molt més elevat. La setmana passada, la Coordinadora per un Habitatge Digne, feia pública una denuncia d’un nou cas d’aquest tipus d’abús.

El portaveu de la plataforma, Joan Ramón Crespo, ha explicat que es tracta d’una persona que paga 750 euros de lloguer i els propietaris del pis “volen fer-ne un ús familiar”. A partir d’aquí, “la persona afectada se’n va, pero al cap d’un temps s’interessen i es donen compte que el pis no solament no s’ha utilitzat per un familiar sino que està en lloguer a 1.900 euros”, ha declarat Crespo.

Des de la Coordiandora porten treballant des del febrer d’enguany per intentar aturar aquest tipus d’abús. Crespo ha explicat que fa falta més mecanismes de control i sancions més severes per frenar aquest tipus de fraus. “Si fem una llei i resulta que no hi han mecanismes de control per verificar el que és fa amb aquesta llei, el que resulta es que és inoperant”, ha conclòs.

A banda de més control i sancions, consideren que la regulació de preus és clau. Crespo ha explicar que amb l’augment constant dels preus de l’habitatge, moltes famílies i joves residents es troben amb dificultats per accedir a una vivenda digna. La regulació, per tant, pot ajudar a garantir que els preus no es disparin, permetent així que més persones puguin permetre’s viure al país.

Tornant a la trampa del fill, la denuncia i les reivindicacions de la Coordinadora es contraposa amb la visió de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles d’Andorra. En aquest sentit, el seu vicepresident, Artur Homs, ha assegurat que és una situació anecdòtica, ja que dels 30.000 pisos de lloguer al país únicament se n’han donat 4 casos. “No és una trampa, és que al final som l’únic sector que continua intervingut”, ha declarat Homs.

A més, l’associació considera que els preus actuals de l’habitatge no han patit un augment tant significatiu, ja que el gran gruix dels lloguers tenen un preu inferior al que l’executiu ha qualificat com a lloguer assequible, que és de 9 euros el metre quadrat. Homs explica que el gran gruix dels propietaris “no arriba a 8 euros el metre quadrat” i el problema és que els propietaris “ens pugen l’IPC”.

És per això que ha assegurat que ara per ara la situació de l’habitatge no és tant alarmant al país. En aquest sentit, Homs ha especificat que el nombre d’habitants al país és similar al que hi havia al 2008, uns 84.000, tot i que el parc immobiliari s’ha incrementat. I obre la reflexió de “com és que al 2008 no hi havia problemes d’habitatge i avui, al 2024, amb tot el que s’ha construit, hi ha problemes d’habitatge?”, ha conclòs.

És per això que Homs ha destacat que la tensió que viu el país és momentània, ja que un poc finalitzades totes les construccions marxarà molta gent, i es donarà una situació similar a la de l’any 2008, quan van marxar molts treballadors del sector de la construcció.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play