menu Home
AndorraEconomia

Preocupació en el comerç i la restauració del Pas de la Casa per la davallada de les vendes

Ingrid Monreal | 26 de juliol de 2024

El petit comerç del Pas de la Casa alerta que les vendes han caigut i que costa fer sortir els números. Tret d’alguns grans establiments i magatzems que han millorat facturació, els negocis més petits de la localitat encampadana estan patint una davallada de vendes que amenaça la seva continuïtat.

Els darrers caps de setmana, inclòs el pont del 14 de juliol, els carrers del Pas s’han vist més buits de l’habitual. Tot i el bon temps, els aparcaments d’autocars han registrat una afluència discreta i els d’automòbils no s’han omplert. Als comerços i restaurants s’hi ha vist moviment, però no tant com altres estius. Òscar Ramon, president de l’Associació de veïns del Pas de la Casa, ha donat més detalls sobre la situació actual.

 

 

I és que alguns comerciants i restauradors asseguren que ha registrat una davallada de les vendes de fins al 50%.

Sigui com sigui, petits empresaris de la localitat alerten que tenen dificultats per tirar endavant els negocis, fer front al lloguer mensual, mantenir la pòlissa sense excedir-la o pagar les nòmines al dia. Una tendència que encaixa amb uns carrers més buits de l’habitual en temporada d’estiu.

I encara en referència al comerç, el sector de l’alimentació lamenta que el Govern no adopti mesures per competir amb les dels països veïns destinades a fomentar el consum.

Un exemple recent és la decisió d’Espanya d’eliminar l’IVA de l’oli d’oliva. Des de juliol fins a finals de setembre, els supermercats espanyols aplicaràn un IVA del 0% a aquest producte. Durant l’últim trimestre de l’any, l’IVA serà del 2%, i augmentarà fins al 4% a partir del 2025. Altres països de la regió també han implementat mesures similars. A Portugal, per exemple, el tipus ha baixat del 6% al 0%. En canvi, a Andorra, l’IGI aplicat a l’oli d’oliva es manté en l’1%.

Fonts del sector de la distribució i venda d’aliments han expressat que, sense polítiques que contrarestin les accions dels països veïns, el país està perdent competitivitat.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play