menu Home
AndorraPóliticaSuccessos

El Govern, previsor davant l’augment de casos de bestiar afectats per la “llengua blava”

Ingrid Monreal | 8 de juliol de 2024

El Govern es mostra previsor davant el creixent nombre de casos confirmats de bestiar que s’ha vist afectat per la malaltia de la “llengua blava” en 19 explotacions de 8 comarques de Catalunya; entre elles, el Ripollès a poc més de 100 quilòmetres de les nostres muntanyes.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta el bestiar a través d’un mosquit del gènere Culicoides. La gravetat d’aquesta varia en funció de l’espècie i el serotip, i es poden contagiar vaques, cabres, i cérvols, tot i que els casos més greus afecten a les ovelles, amb perill de mort. Malgrat que no té incidència en les persones, i que el consum de carn, llet i productes derivats és segur, el sector està preocupat per les repercussions econòmiques d’aquest virus.

Per sort, cap del bestiar que ha retornat al país amb la transhumància ha mostrat símptomes com ara febre, hemorràgies o avortaments, entre d’altres. Així doncs, per tal de minimitzar els efectes d’aquesta malaltia vírica que s’estén amb rapidesa, Andorra es manté en contacte amb Espanya per tal de garantir la salut dels remugants. Així ho ha confirmat als micròfons d’aquesta casa el Director del Departament d’Agricultura i Ramaderia, Josep Casals.

 

 

La vacunació esmentada, fins ara preventiva i voluntària, és obligatòria quan se’n detecta un cas. I això es deu a la preocupació pels efectes secundaris que el vaccí va generar l’any 2016, arran d’un brot provinent de França. Ara s’ha millorat la vacuna i els experts en defensen la seva eficàcia quan els casos detectats provenen de la mateixa variant. Tal és la confiança, que Casal assegura que no dubtaran a utilitzar-la en cas de contagi.

 

 

Val a dir que el mosquit que porta la malaltia no és propi de les zones altes, però com a conseqüència del canvi climàtic, s’està escampant a llocs poc habituals.

 

 

Així doncs, tot i tractar-se d’una malaltia molt coneguda i amb força informació dins el mon de la salut animal, el Departament de Ramaderia no baixa la guàrdia i es manté alerta duent a terme un control acurat de l’estat de salut de tota la cabana ramadera del país.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play