Es tracten unes 50.000 tones de residus a l’any i Rico assegura que “encara queda molta feina per fer” en l’eliminació del plàstic
El Centre de Tractament de Residus d’Andorra, el CTRASA tracta anualment unes 50.000 tones de residus, entre els quals hi ha un alt percentatge de plàstic. La gerent de l’entitat, Cristina Rico, ha assegurat aquest dijous en el marc de la conferència “El plàstic pot deixar de ser un residu per esdevenir un recurs?” que encara queda molta feina per fer per la reducció i l’eliminació d’aquest material.
De fet, ha posat en relleu que la sostenibilitat en la gestió dels residus passa per “la separació en origen”, és a dir, “que les persones facin a casa aquesta feina” tot i que el problema del plàstic “va més enllà”. En aquest sentit, ha manifestat que el Govern ja ha donat passes endavant significatives després de l’aprovació de la llei d’economia circular i, per tant, ara el que cal és “repensar tot l’ús que fem del plàstic” cercant alternatives i invertint en recerca.
Val a dir que el principal objectiu de la conferència és comentar i discutir al voltant de la problemàtica del plàstic, abordar la qüestió dels microplàstics i exposar les solucions de gestió que es tenen a l’abast a través de la veu de diferents experts.
També ha assenyalat que CTRASA va tancar el 2023 amb la gestió d’un 3% menys de residus, una xifra que ha atribuït a la conscienciació de la ciutadania, ja que cada vegada s’intenta generar menys residus.
Amb tot, ha posat en relleu que per assolir la sostenibilitat en la gestió dels residus és imprescindible que la població separi els residus a casa i que faci “una compra més conscient” incorporant paràmetres de sostenibilitat. “Hem de pensar que quan comprem ha de ser amb aquesta mentalitat sostenible”, ja que “llavors hi hauria molt plàstic que ja no compraríem”.
En la mateixa línia, el gerent d’ATLAS Gestión Medioambiental, Xavier Mundet, ha explicat que la conscienciació és la clau per fer que el plàstic passi de ser un residu a un producte. Sobre els horitzons per tal que l’eliminació del plàstic sigui una realitat, ha dit que això depèn del que s’estableix en la normativa europea i, per tant, “és un procés que encara li queden anys”. “És un problema a llarg termini que se soluciona amb la conscienciació de la gent”, ha reiterat.
Mundet ha posat l’accent en la importància de les petites accions del dia a dia com pensar a no consumir plàstic, minimitzar-ne l’ús i estudiar molt bé les possibilitats i alternatives que hi ha en el mercat.
En un altre ordre de coses, i pel que fa a un possible tancament del forn incinerador, Rico ha assenyalat que ara per ara no es preveu a causa de l’alta quantitat de residus que es gestionen. I ha assegurat que “la realitat és una mica tossuda”, ja que “mentre continuï el volum de residus que estem generant”, el tancament o el redimensionament de la planta “és una solució a un problema i el que hauria de desaparèixer és el problema, que són els residus”.
Considera, doncs, que s’hauria de tirar més de la ciutadania, i també dels grups ecologistes, per intentar conscienciar més i fer aquest pas en la reducció de generació de residus.