menu Home
AndorraPólitica

Llum verda a la creació de la Cancelleria Nacional i el Registre de Condecoracions d’Andorra

Ingrid Monreal | 23 de maig de 2024

Seguint el mandat de la llei de protocol i cerimonial, el Govern ha aprovat el desenvolupament reglamentari que permet crear la Cancelleria Nacional i el Registre de Condecoracions d’Andorra, així com els reconeixements de més alt rang que pot atorgar el país: la Creu dels Set Braços i l’Orde de Carlemany. Tal com ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, aquest organisme és l’encarregat de l’harmonització, de l’organització del sistema d’honors del Principat d’Andorra, del registre, de la gestió, de l’adquisició i de la tramitació de les condecoracions andorranes.

La Creu dels Set Braços és la condecoració de més alt rang que atorga l’Estat; una distinció honorífica a aquelles persones físiques, jurídiques, institucions o entitats que hagin contribuït al benefici del Principat. El reglament crea també un Consell de la Creu dels Set Braços encarregat de decidir sobre l’atorgament de la distinció.

Al seu torn, el reglament de l’Orde de Carlemany defineix aquesta condecoració com una distinció honorífica que té com a objecte premiar els mèrits distingits. L’Orde de Carlemany es compon de diferents graus i s’atorga en funció dels mèrits corresponents a la persona condecorada, tenint en compte la reciprocitat diplomàtica.

Tot i que el Consell d’aquest guardó atribueix al Consell de Ministres la decisió final, la iniciativa per atorgar la condecoració també pot sorgir d’institucions, associacions, fundacions i entitats culturals i cíviques, així com de qualsevol ciutadà andorrà amb un mínim de 50 signatures de suport a la candidatura.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play