menu Home
AndorraEconomia

L’economia va crèixer lentament durant el 2023 segons la Cambra

Ingrid Monreal | 23 de maig de 2024

L’economia va continuar creixent durant el 2023 però a un ritme més lent que els dos anys anteriors. Així es desprèn de l’enquesta de clima empresarial corresponent al segon semestre del 2023 que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis ha fet pública aquest dijous. Les previsions indiquen que l’economia del país continuarà creixent aquest any però a un ritme inferior, ja que la menor acceleració de les economies dels països veïns hi tindrà un impacte. El president de la Cambra, Josep Maria Mas, ha valorat el “gran dinamisme de la construcció, així com també l’excel·lent comportament del turisme, que ha tancat un any de rècord i s’ha consolidat com un pilar bàsic del creixement de l’activitat” durant el 2023. Pel que fa al 2024, ha posat en relleu que es viurà un “creixement moderat”, ja que l’economia “avançarà però a un ritme inferior al del 2023”.

D’aquesta manera, des de la Cambra es posa en relleu que el PIB real del 2023, segons Estadística, ha registrat un increment de l’1,4% anual, una taxa molt inferior a la del 2022 (9,6%) i es constata que aquest “alentiment” s’ha notat amb més intensitat en el tram final de l’any arran d’una conjuntura global menys favorable per l’elevada inflació i l’impacte de l’augment dels tipus d’interès, però “també per una normalització del creixement econòmic” un cop assolits el 2022 els volums d’activitat previs a la Covid-19.

Així, i malgrat que “el balanç final de l’any ha estat menys positiu del que estava previst” es manifesta que “l’economia andorrana ha mostrat una relativa fortalesa” amb un augment per sobre de la zona euro. I entre els elements que segons la Cambra han tingut un paper més important en l’estímul econòmic hi ha el dinamisme de la construcció i el turisme, i també s’assenyala la “bona evolució del mercat de treball” en combinació amb la millora dels salaris, que “han contribuït a sostenir el consum”.

Per sectors, cal destacar que la construcció ha estat el que ha presentat els millors resultats el 2023, gràcies a l’impuls de la demanda d’habitatges, “que no afluixa, malgrat alguns signes d’alentiment al mercat immobiliari i l’augment dels tipus d’interès”. Pel que fa al sector hoteler ja acumula dos anys de creixement intens de l’activitat, gràcies a l’impuls del turisme, que va registrar una recuperació extraordinària el 2022 i al llarg del 2023 ha mantingut un fort dinamisme. El comerç al detall mostra una tendència de millora, però amb una recuperació que està sent més lenta i de menys intensitat que en la resta de sectors, i a més, tal com ha assenyalat Mas, “els consumidors continuen prioritzant la despesa en experiències d’oci o viatges per davant d’altres tipologies de consum de béns”. I a l’últim, pel que fa a la indústria, malgrat obtenir uns resultats millors que els del 2022, l’activitat en s’ha mantingut encara feble, amb un nivell de recuperació inferior al de la mitjana de l’economia.

Pel que fa a la perspectiva per a aquest 2024, tal com s’ha esmentat, s’espera un creixement moderat i s’apunta que la desacceleració econòmica sigui “més intensa” en la primera meitat de l’any i que a mesura que transcorri l’any “l’activitat agafi més embranzida pels efectes de la baixada de la inflació així com de l’esperada moderació dels tipus d’interès”.

Per sectors, la construcció és el que registra unes expectatives més optimistes, mentre que el comerç al detall encara és el que es mostra “més prudent” amb uns nivells de confiança “clarament per sota dels altres sectors”. L’hoteleria mantindrà un dinamisme elevat, si bé inferior el 2023 i la indústria tendirà a millorar però a un ritme molt moderat.

Written by Ingrid Monreal


  • Ara en directe
  • PROPERAMENT



  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play