L’ACEA continua reivindicant que una part del tractament de les persones celíaques se subvencioni
Aquest dijous s’ha commemorat el Dia Internacional de la malaltia celíaca; una data que l’Associació de celíacs d’Andorra aprofita per sensibilitzar a la població i recordar les seves reivindicacions. Íngrid Forell és membre de l’associació i entre les seves peticions ressalten les ajudes económiques per part de l’administració, així com regular la llei que menciona els productes sense gluten als establiments i que Salut faci un seguiment del diagnòstic de la malaltia.
Entrant al detall de les reivindicacions, en l’àmbit sanitari, demanen poder disposar d’un protocol de diagnòstic i seguiment, i que els pacients, un cop diagnosticats, tinguin clares les pautes que hauran de seguir la resta de la seva vida. També defensen que cal més formació entre els professionals perquè coneguin i entenguin realment els condicionants de la malaltia celíaca i els problemes que pot comportar no seguir la dieta de manera correcta.
Pel que fa a la restauració lamenten que estigui a anys llum d’altres països propers com Espanya o Itàlia, i és per això que des de l’associació lluiten perquè s’adopti el reglament europeu en la restauració i si un restaurant disposa d’aquesta “és perquè realment és apte per celíacs i no hi han contaminants”, explica Forell.
Coincidint amb la jornada, a l’igual que l’any passat, l’entitat ha fet aquest dijous una nova edició de la campanya ‘La celiaquia a l’escola’. I és que des de l’associació alerten que, a vegades, ser celíac exclou els infants en alguns actes socials, celebracions, o inclús per poder menjar fora de casa.
Així, des de la cuina centralitzada s’ha ofert un menú sense gluten a tots els infants i s’ha fet arribar a les escoles material per treballar a l’aula i al menjador buscant la conscienciació de l’alumnat.