menu Home
AndorraEconomiaPólitica

El salari mínim es revalorarà l’any que ve amb un 7%

Ingrid Monreal | 27 de desembre de 2023

La Unió Sindical d’Andorra considera que l’increment del salari mínim del 7% anunciat aquest divendres per l’executiu, és del tot insuficient. El secretari general de l’USDA, Gabriel Ubach, declara que “en un país on l’especulació immobiliària està tan alta com està avui en dia, nosaltres pensem que el salari mínim interprofessional hauria de pujar bastant més del 7%”.

Pel que fa a la resta d’increments, Ubach recorda que des del Sindicat ja es veia de bon ull un increment del 5% més un 1,7% dividit en quatre anys fins a arribar a completar la tretzena paga i ha lamentat que d’aquest 13é salari, la patronal no en vulgui parlar. I s’ha mostrat preocupat perquè els empresaris no hagin “entès” que aplicar aquesta tretzena paga revertiria en el teixit econòmic del país. Mentrestant, des de la CEA, el seu director general, Iago Andreu, ha posat en valor, que la patronal ha donat suport a la política marcada per l’executiu d’increment del salari mínim per sobre de l’IPC i ha remarcat també, l’esforç que això representa per al teixit productiu del país: “Crec que no és una qüestió de discutir la xifra concreta. Al final, és una potestat del Govern i, per tant, ja està bé si s’ha decidit així. També m’agradaria remarcar l’esforç que això representa per al teixit productiu del país”. Pel que a fa a la tretzena paga, ha explicat que el que no volien era assolir un acord que anés més enllà d’un any.

D’altra banda, i per als salaris que estan per sobre del salari mínim, la voluntat de l’executiu és poder pactar un increment amb la resta de grups parlamentaris. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que després dels primers contactes que han tingut lloc ja aquesta setmana, de cara a la vinent té la intenció de començar a parlar amb els grups parlamentaris “d’unes revaloritzacions salarials, més enllà del salari mínim, sobretot pels salaris més baixos”.

En aquest sentit, ha remarcat la clara voluntat d’assolir un acord com el que es va aconseguir al voltant de l’habitatge. I es mostra optimista després de les primeres reunions que s’han dut a terme, on assegura que hi ha una bona disposició per part de tothom.

I pel que fa a la tretzena paga, la titular de treball ha reiterat que és una qüestió que implica als sindicats i  a la patronal, tot valorant els esforços que s’han fet per acostar posicions.

Written by Ingrid Monreal
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play