El Govern tanca l’exercici del 2024 amb un superàvit de 46 milions d’euros

El Govern ha tancat l’exercici del 2024 amb un superàvit de 46 milions d’euros, una xifra que duplica la del 2023, quan es va registrar un resultat de caixa de 23 milions. Aquest resultat contradiu les previsions inicials de l’executiu, que esperava un dèficit de 33 milions.
L’increment dels ingressos, que han estat un 16% superiors als de l’any anterior, ha estat clau per a aquest resultat. Segons el ministre de Finances, Ramon Lladós, l’economia ha crescut per sobre de les expectatives: “Això és perquè l’economia s’està comportant millor del que teníem en els escenaris quan ho vam pressupostar”. De fet, els Fons Monetari Internacional també va calcular a la baixa perquè va preveure que Andorra “creixeria al voltant de l’1,8 i el 2 i hem acabat creixent el 3,4%. Això es reflecteix amb més ingressos”, ha puntualitzat Lladós.
Aquesta millora ha tingut un impacte directe en la recaptació fiscal, que ha estat molt superior a la prevista. Així doncs, els ingressos tributaris han superat les previsions inicials. Els impostos directes han passat de 90 a 107 milions d’euros, gràcies a l’augment de l’activitat econòmica i dels beneficis empresarials. En el cas dels impostos indirectes, la recaptació de la taxa de consum ha crescut de 87 a 112 milions, impulsada principalment per l’increment de les taxes del tabac. L’IGI també ha experimentat un creixement del 6% respecte al 2023.
Pel que fa a la despesa pública, l’executiu ha registrat un augment del 10% en la despesa corrent i un 35% més d’inversió. Tot i això, algunes obres han tingut un cost inferior al previst, la qual cosa ha contribuït a l’excedent de caixa.
Lladós també ha detallat que el nivell d’endeutament ha continuat la tendència descendent dels darrers anys i s’ha situat en el 31,8% del PIB. En aquest sentit, es col·loca lleugerament per sota als nivells anteriors a l’any 2019, que era del 32,7%. “Hem aconseguit tancar les xifres fent el que volíem fer, recaptant més perquè l’economia creix i sense apujar impostos”, ha destacat Lladós. “I tot això ho hem fet en mig d’un programa, que és la inversió més important, com és la construcció de tot el parc públic de l’habitatge. Des del 2022 fins al pressupost del 2025 ja portem prop 100.000 milions d’euros, hem fet tot això gràcies al creixement de l’economia, i a la prudència i el rigor que hem gestionat els diners públics”, ha afegit Lladós.
Finalment el ministre ha valorat positivament la gestió econòmica del Govern i ha comparat la situació d’Andorra amb la d’altres països europeus, detallant que Espanya, que ha tancat amb un dèficit del 2,8% del PIB, mentre que Andorra ha acabat amb un superàvit de l’1,2%. Pel que fa als governs europeus tanquen amb dèficits del 5%.