Els advocats de la família Cierco proposen una llei d’amnistia per resoldre el cas BPA

Xavier Jordana Advocats, el despatx que representa la família Cierco, ha presentat una proposta d’amnistia per desencallar el cas BPA, una dècada després de l’esclat de la crisi financera que va sacsejar Andorra. La iniciativa, segons expliquen, s’ha treballat durant els darrers mesos i és l’única via per resoldre un conflicte que consideren enquistat, que ha col·lapsat el sistema judicial andorrà i que, a dia d’avui, només penalitza empleats i directius del banc.
“L’única manera de resoldre-ho és mitjançant una llei d’amnistia pel bé general de tothom. Nosaltres creiem que aquesta llei hauria de quedar limitada al consell d’administració del banc, als empleats que no han practicat blanqueig de capitals i també als funcionaris que han rebut querelles per part de la família Cierco, que potser no han complert les normatives de ‘compliance’, però això no els hauria d’atorgar la categoria d’organització criminal” ha apuntat, Jordana, qui també ha assegurat que aquesta solució legislativa és la més adient ja que compleix tots els requisits establerts per la Comissió de Venècia.
Durant la presentació, els advocats han destacat el que consideren tres grans anomalies en aquests 10 anys del cas. Per una banda, una desproporció de les mesures preses arran de la nota del FinCEN el 2015, que asseguren podria haver estat instrumentalitzada per la policia patriòtica espanyola amb l’objectiu d’accedir a comptes de polítics independentistes catalans. En segon lloc destaquen una desviació de les investigacions cap als empleats i directius de BPA sense proves concloents de blanqueig.
A més, ha posat en relleu que malgrat la gran quantitat de bancs que han intervingut en les operacions, que han estat més de 300, “a nivell mundial, no hi ha cap altre banc ni cap altre empleat o directiu que estigui implicat o processat. A Andorra, però, sí, i és l’únic”, ha matisat Jordana, tot denunciant que el Principat és l’únic país on una entitat bancària ha estat processada d’aquesta manera.
I en tercer lloc, Jordana ha assegurat que la magnitud del cas ha superat la capacitat dels tribunals andorrans, convertint-se en un afer d’Estat que requereix una solució política.
L’advocada Sònia Ruiz per la seva banda, ha remarcat que l’amnistia no és un indult. En aquest sentit ha detallat que l’amnistia representa una llei aprovada pel poder legislatiu que suposa l’oblit d’uns fets i no un perdó individual. Aquesta mesura, segons Ruiz, es justifica per motius de reconciliació social i pel caràcter excepcional d’un cas que ha generat danys personals, socials i professionals irreparables a 25 treballadors de BPA.
Pel que fa al perímetre d’aquesta amnistia Jordana, ha detallat que no inclouria clients que haguessin comès blanqueig, i quedaria limitada al personal empleat, directius i consell d’administració del banc. Aquesta amnistia també beneficiaria a persones o funcionaris que han estat objecte de querelles criminals per part de la família Cierco, a més d’extingir les responsabilitats civils que mútuament es reclamen.
La proposta ha arribat als grups parlamentaris, que hauran de decidir si donen curs a la iniciativa. Els lletrats s’han reunit amb el conjunt de forces polítiques del país, i la recepció, segons apunten, ha estat positiva.