Sant Julià de Lòria obre un procés participatiu per reformar el nucli urbà de la parròquia

Sant Julià de Lòria ha donat el tret de sortida a un procés de transformació urbana amb la presentació del Llibre Blanc per a l’ordenament urbanístic de la parròquia. Aquesta eina, resultat d’un diagnòstic participatiu que va començar l’any passat, busca identificar els principals reptes urbanístics i proposar accions concretes per millorar la qualitat de vida dels lauredians i lauredianes.
Segons el cònsol major, Cerni Cairat, aquest llibre no és només un diagnòstic, sinó una guia d’actuació que ha de servir com a base per a un urbanisme més coherent i sostenible. “És una guia propietat de la ciutadania on qualsevol canvi urbà haurà de respectar els seus principis”, ha definit Cairat, que ha afegit que ha de “transcendir els diferents mandats polítics que vindran” perquè la “ciutadania pugui rendir comptes als diferents comuns sobre l’acompliment d’aquest llibre blanc”.
El procés participatiu, que va incloure enquestes a 382 persones i 11 grups de discussió, ha destacat la necessitat d’un urbanisme més integrat i planificat a mig i llarg termini.
Les més de 500 aportacions recollides es poden resumir en vuit principis generals: els lauredians volen una parròquia més cohesionada, més connectada, més segura, més neta, més il·luminada, més verda, més sostenible i harmònica. Aquests valors guiaran les futures accions urbanístiques, amb un enfocament en millorar els espais públics i transformar la parròquia en un lloc més atractiu i funcional.
Una de les primeres intervencions que es durà a terme serà a la plaça Calonge-Sant Antoni, una zona molt transitada però que actualment no compleix amb els principis establerts al Llibre Blanc. La cònsol menor, Sofia Cortesao, ha animat la ciutadania a participar activament en el procés a través de reunions presencials i virtuals.
“El nostre objectiu és que el procés sigui obert, transversal i enriquidor per això posem a l’abast de tothom diferents canals de comunicació perquè tothom pugui dir la seva perquè la planificació urbanística només té sentit si és compartida”. Cortesao ha explicat que aquestes sessions permetran als veïns i veïnes expressar les seves idees i contribuir a l’embelliment del nucli urbà.
El Comú també ha planificat reunions personalitzades amb els comerciants de la zona per captar les seves necessitats, i ha fet arribar la informació sobre aquest procés als centres educatius, als usuaris de LAUesport i a la comunitat de gent gran, amb l’objectiu d’involucrar tots els sectors de la parròquia en aquesta transformació col·lectiva.