La tècnica de la pedra seca a Andorra, patrimoni immaterial de la humanitat
La tècnica de construcció en pedra seca d’Andorra ha estat reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Durant el 19è Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial celebrat a Paraguai, Andorra s’ha incorporat a la inscripció ampliada de “L’art de la construcció en pedra seca: tècniques i coneixements”, que ara inclou també Àustria, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha destacat la importància d’aquesta fita, la quarta candidatura andorrana reconeguda per la UNESCO, i que aquesta inclusió “no hauria estat possible sense la implicació d’aquells que treballeu en la recuperació d’aquesta tècnica ancestral, ni tampoc sense la dels comuns, que contribuïu a restablir els paisatges de la pedra seca i d’entitats com Cal Pal, que ajudeu a difondre el nostre patrimoni”.
Aquest reconeixement busca impulsar el coneixement i l’ús pràctic de la pedra seca, alhora que reforça els vincles amb entitats internacionals.
Bonell també ha anunciat que el Ministeri treballa ara en la candidatura transnacional “Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat”, juntament amb Espanya i França.
Andorra suma aquesta inscripció a les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus (2015), les Festes de l’os (2022) i la Transhumància (2023). A nivell nacional, des de 2020 la pedra seca forma part de l’Inventari General del Patrimoni Cultural d’Andorra, i el programa Primera Pedra, impulsat pel Departament de Patrimoni Cultural i Cal Pal, en promou la conservació i difusió.