287 dones ateses per violència de gènere fins a l’octubre, amb més casos detectats gràcies als protocols
Aquest dilluns es commemora el Día Internacional de la Eliminació de la Violència contra les dones. En el marc d’aquesta jornada, el servei d’atenció a víctimes de violència de gènere ha donat a conèixer que entre gener i octubre d’enguany s’han atès 287 dones; dels quals 142 són nous, 86 tenen continuïtat respecte d’anys anteriors i 59 més s’han reactivat després que durant una temporada les víctimes deixessin el servei.
Aquesta xifra suposa un increment si es tenen en compte les dades de l’any passat, quan en el mateix període es va atendre un total de 261 dones.
Segons Mireia Porras, cap de Polítiques d’Igualtat, l’increment no reflecteix més violència, sinó millores en la prevenció i protocols actius, que han permès una major detecció i atenció; sigui a través de formacions o amb la guia i protocols sobre violència de gènere que precisament estan en vigor des del 2018.
La responsable de Polítiques d’Igualtat ha explicat, pel que fa al tipus de violència, que en tots els casos s’exerceix una violència psicològica, però a més 163 usuàries del servei, han patit violència física, en 137 es dona maltractament social -prohibir la relació amb l’entorn- i en 128 ocasions s’ha detectat violència econòmica. Hi ha 76 casos en què s’ha detectat violència vicària, és a dir, exercir la violència a través dels fills.
Pel que fa a les franges d’edat, un 36% tenen entre 40 i 51 anys; un 35% entre 28 i 34 i un 15% entre 18 i 27, a més, un 1% de les dones ateses tenen menys de 18 anys. En aquest sentit, Porras ha manifestat la “preocupació” pel fet que es donin aquests percentatges en les franges de població més jove.
Quant a l’estat civil, un 39% són solteres; un 27% casades i un 23% separades, mentre que un altre 7% estan divorciades. Pel que fa a la situació laboral, un 66% està activa i un 11% de baixa, en aquests casos, la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat ha assenyalat que sovint és per conseqüències derivades de la violència patida.
Una situació que fa temps que es detecta és que la majoria de dones que atén el servei i que són víctimes de violència no denuncien la situació (52%). En aquest sentit, la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat ha posat en relleu que el percentatge “s’assembla molt” al registrat altres anys i ha volgut incidir en el fet que sovint per a les víctimes és “complicat” fer aquest pas pel “vincle” que tenen amb el maltractador, amb el qual moltes vegades tenen fills en comú.
També s’ha destacat que un 70% de les ateses no han tornat amb la parella, però un 19% sí, 19 dones han rebut acompanyament jurídic a nivell civil i 19 més, a nivell penal; mentre que 67 han volgut seguiment psicològic.
Pel que fa a les accions concretes per al 25N, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència de gènere envers la dona, s’ha previst un codi QR per poder respondre un seguit de preguntes per saber, d’una banda, si s’és víctima de violència i, de l’altra, si una persona l’està exercint. En aquest darrer cas, Porras ha manifestat que aquest any s’ha donat un “augment important” en el programa per a les relacions no violentes, la qual cosa vol dir que “fiscalia i batllia coneixen” el programa i deriven molts homes perquè “deixin d’exercir violència”.