menu Home
Política

Debat intens al Consell General sobre l’Acord d’Associació: sense renegociació i amb referèndum sense data

Ingrid Monreal | 22 de novembre de 2024

El futur de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea ha centrat la sessió del Consell General aquest dijous, amb un debat intens sobre el contingut del text i les seves implicacions per a Andorra. El document, que ha estat objecte de negociació durant anys, no serà renegociat segons ha quedat clar en el debat. La decisió ha provocat crítiques de l’oposició, que considera que hi ha aspectes que podrien ser millorats abans de sotmetre’l a referèndum.

Durant la sessió, també s’ha plantejat la possibilitat d’organitzar un debat públic sobre l’acord per oferir més transparència a la ciutadania. La proposta inicial, centrada en un cara a cara televisiu entre el Govern i l’oposició, ha generat controvèrsia, amb alternatives plantejades per evitar que es converteixi en un intercanvi exclusiu entre dues parts.

Pel que fa al referèndum que ha de validar l’acord encara no té una data definida. Segons el líder de l’executiu, Xavier Espot, la complexitat dels processos dins la Unió Europea, incloent-hi la validació per part dels estats membres i la Comissió Europea, ha endarrerit el calendari previst. Aquesta situació ha estat criticada per alguns consellers, que consideren que el procés es podria haver accelerat per optimitzar els recursos ja invertits.

Un altre punt destacat ha estat la situació econòmica de la classe mitjana, que, segons alguns consellers, viu sota un fort estrès financer. Amb ingressos que sovint no arriben a cobrir les necessitats bàsiques i sense accés a prestacions socials, aquest sector de la població ha estat descrit com un dels més vulnerables. En resposta, la ministra de presidència, economia, treball i habitatge, Conxita Marsol, ha defensat que considera que la situació no és tant dramàtica com es vol mostrar des de l’oposició. La titular d’economia ha defensat les mesures adoptades com el transport públic gratuït, el parc d’habitatge assequible i l’increment del salari mínim.

A l’hemicicle, Marsol ha relatat que el pla d’Estratègia Nacional d’Innovació i Emprenedoria del Principat d’Andorra 2021-2030 se li aplicarà una actualització perquè “la innovació evoluciona ràpid”. Se’l reforçarà per tal que sigui un “motor socioeconòmic” del país i perquè ‘serveixi per “diversificar l’economia”. La ministra d’Economia ha dit que s’han potenciat 17 de les 40 mesures que preveia l’estratègia. Ha deixat clar que algunes no s’han pogut portar a terme perquè han evolucionat i s’han d’actualitzar

En l’àmbit mediambiental, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, ha especificat que l’executiu farà “un estudi de càrrega global per planificar les inversions de la nostra competència”.

De totes maneres, ha advertit que per fer-ho necessiten tots els estudis de càrrega parroquials i que ara mateix els manca el d’Escaldes-Engordany, que encara no l’han lliurat. Casal no ha donat una data concreta sobre que s’efectuarà l’estudi global perquè abans de fer-ho cal analitzar els estudis comunals.

Paral·lelament, a la cambra també s’ha anunciat que s’està avançant en la llei de “Diàleg i concertació socials”, que vol establir un marc per a la creació de comissions de treballadors i comitès d’empresa. El projecte està en fase de consulta amb patronal i sindicats per assegurar la seva implementació efectiva.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play